To so snovi, ki jih povezujemo z omejevanjem velikega
števila kroničnih težav in bolezni. Čim višja je raven teh hranilnih
snovi, tem počasneje se staramo, pojavlja pa se tudi manjše število kroničnih
bolezni.
Te snovi so:
1. |
vitamin C. Skušajmo zaužiti
vsaj 350 miligramov na dan s pomočjo kombinacije živil, katere
najdemo v knjigi na strani 296. |
2. |
folna kislina. Skušajmo zaužiti vsaj 400 mikrogramov na
dan s pomočjo kombinacije živil, katere najdemo v
knjigi na strani 296. |
3. |
selen. Skušajmo zaužiti vsaj 70 do 100 mikrogramov na dan
s pomočjo kombinacije živil, katere najdemo v
knjigi na strani 296. |
4. |
vitamin E. Skušajmo zaužiti vsaj 16 miligramov na dan s
pomočjo kombinacije živil, katere najdemo v
knjigi na strani 297. |
5. |
likopen. Skušajmo zaužiti 22 miligramov tega karotenoida
na dan s pomočjo kombinacije živil, katere najdemo v
knjigi na strani 297. |
6. |
lutein /zeaksantin. Skušajmo zaužiti 12 miligrame tega karotenoida
na dan s pomočjo kombinacije živil, katere najdemo v
knjigi na strani 298. |
7. |
alfakaroten. Skušajmo zaužiti 2,4 miligrame tega karotenoida
na dan s pomočjo kombinacije živil, katere najdemo v knjigi na strani
298. |
8. |
betakaroten. Skušajmo zaužiti 6 miligramov
tega karotenoida na dan s pomočjo kombinacije živil, katere najdemo v
knjigi na strani 298. |
9. |
betakriptoksantin. Skušajmo zaužiti 1 miligram tega karotenoida
na dan s pomočjo kombinacije živil, katere najdemo v
knjigi na strani 299. |
10. |
glutation. Optimalnih priporočenih dnevnih
količin še ne poznamo. Hrano, ki vsebuje veliko glutationa najdemo v
knjigi na strani 299. |
11. |
resveratrol. Optimalnih priporočenih
dnevnih količin še ne poznamo. Podatki kažejo, da ta rastlinska
hranilna snov sodeluje pri preprečevanju vnetij in nastajanja raka.
Kaže tudi, da varuje zdravje srca. Hrano, ki vsebuje veliko resveratrola
najdemo v knjigi na strani 299. |
12. |
prehranska vlaknina. Komisija za hrano in prehranjevanje
na ameriškem Inštitutu za medicino je nedavno objavila nove referenčne
količine prehranske vlaknine v prehrani. Te količine lahko dobimo
s polnovredno hrano. Več o tem v knjigi
na strani 300. |
13. |
omega-3 maščobne kisline. Komisija za hrano in prehranjevanje
na ameriškem Inštitutu za medicino je nedavno določila priporočeni
dnevni vnos rastlinskih omega-3 maščobnih kislin (alfalinolenska
kislina, ALK), ki za odrasle moške znaša 1,6 gramov, za odrasle ženske
pa 1,1 gram na dan. Določili so tudi količino morskih omega-3 maščobnih
kislin (EPK/DHK), ki za odrasle moške znaša 160 miligramov, za odrasle
ženske pa 110 miligramov na dan. Ta cilj lahko dosežemo s kombinacijo
živil, katere najdemo v knjigi na straneh
300-301. |
14. |
polifenoli. Optimalna priporočena dnevna količina
za to vrsto rastlinskih hranilnih snovi še ni bila določena. Seznam
hrane in pijače, ki vsebuje veliko polifenolov, si lahko ogledate v
knjigi na strani 302. |
Nasvet: Če imate težave s krvavitvami,
strjevanjem krvi ali jemljete zdravila za redčenje krvi, se pred začetkom
uživanja priporočenih živil, posvetujte z zdravnikom, ki poleg vas
samih skrbi za vaše zdravje.
© ® ™ 2005, DEBORA, Ljubljana. ''Najhrana'',
''najzdravje''
in ''najhrana za najzdravje'' so zaščitene znamke Debore, Ljubljana. ©2004,
2005 DEBORA, LJUBLJANA
DEBORA, založništvo in promocija kulture, d.o.o., Lipahova ulica 23, 1000 Ljubljana.
Elektronska pošta: info@debora.si,
tel.: 01/242 99 00, 01, 04, 05, faks: 01/242
99
06.
Spletna stran www.najhrana.si in vse, kar je na
njej in v knjigi NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE, je zaščiteno po Zakonu o avtorski
pravici. Kakršnakoli objava
in razpolaganje na kakršenkoli način z deli besedila ali s celotnim besedilom
je dovoljeno edinole na podlagi pisnega dovoljenja nosilca avtorske pravice
Debore, d.o.o., Ljubljana.
|