14 superhranilnih snovi

 

To so snovi, ki jih povezujemo z omejevanjem velikega števila kroničnih težav in bolezni. Čim višja je raven teh hranilnih snovi, tem počasneje se staramo, pojavlja pa se tudi manjše število kroničnih bolezni.

 

Te snovi so:

 

1.

vitamin C. Skušajmo zaužiti vsaj 350 miligramov na dan s pomočjo kombinacije živil, katere najdemo v knjigi na strani 296.

2.

folna kislina. Skušajmo zaužiti vsaj 400 mikrogramov na dan s pomočjo kombinacije živil, katere najdemo v knjigi na strani 296.

3.

selen. Skušajmo zaužiti vsaj 70 do 100 mikrogramov na dan s pomočjo kombinacije živil, katere najdemo v knjigi na strani 296.

4.

vitamin E. Skušajmo zaužiti vsaj 16 miligramov na dan s pomočjo kombinacije živil, katere najdemo v knjigi na strani 297.

5.

likopen. Skušajmo zaužiti 22 miligramov tega karotenoida na dan s pomočjo kombinacije živil, katere najdemo v knjigi na strani 297.

6.

lutein /zeaksantin. Skušajmo zaužiti 12 miligrame tega karotenoida na dan s pomočjo kombinacije živil, katere najdemo v knjigi na strani 298.

7.

alfakaroten. Skušajmo zaužiti 2,4 miligrame tega karotenoida na dan s pomočjo kombinacije živil, katere najdemo v knjigi na strani 298.

8.

betakaroten. Skušajmo zaužiti 6 miligramov tega karotenoida na dan s pomočjo kombinacije živil, katere najdemo v knjigi na strani 298.

9.

betakriptoksantin. Skušajmo zaužiti 1 miligram tega karotenoida na dan s pomočjo kombinacije živil, katere najdemo v knjigi na strani 299.

10.

glutation. Optimalnih priporočenih dnevnih količin še ne poznamo. Hrano, ki vsebuje veliko glutationa najdemo v knjigi na strani 299.

11.

resveratrol. Optimalnih priporočenih dnevnih količin še ne poznamo. Podatki kažejo, da ta rastlinska hranilna snov sodeluje pri preprečevanju vnetij in nastajanja raka. Kaže tudi, da varuje zdravje srca. Hrano, ki vsebuje veliko resveratrola najdemo v knjigi na strani 299.

12.

prehranska vlaknina. Komisija za hrano in prehranjevanje na ameriškem Inštitutu za medicino je nedavno objavila nove referenčne količine prehranske vlaknine v prehrani. Te količine lahko dobimo s polnovredno hrano. Več o tem v knjigi na strani 300.

13.

omega-3 maščobne kisline. Komisija za hrano in prehranjevanje na ameriškem Inštitutu za medicino je nedavno določila priporočeni dnevni vnos rastlinskih omega-3 maščobnih kislin (alfalinolenska kislina, ALK), ki za odrasle moške znaša 1,6 gramov, za odrasle ženske pa 1,1 gram na dan. Določili so tudi količino morskih omega-3 maščobnih kislin (EPK/DHK), ki za odrasle moške znaša 160 miligramov, za odrasle ženske pa 110 miligramov na dan. Ta cilj lahko dosežemo s kombinacijo živil, katere najdemo v knjigi na straneh 300-301.

14.

polifenoli. Optimalna priporočena dnevna količina za to vrsto rastlinskih hranilnih snovi še ni bila določena. Seznam hrane in pijače, ki vsebuje veliko polifenolov, si lahko ogledate v knjigi na strani 302.

 

 

Nasvet: Če imate težave s krvavitvami, strjevanjem krvi ali jemljete zdravila za redčenje krvi, se pred začetkom uživanja priporočenih živil, posvetujte z zdravnikom, ki poleg vas samih skrbi za vaše zdravje.

 

© ® ™ 2005, DEBORA, Ljubljana. ''Najhrana'', ''najzdravje'' in ''najhrana za najzdravje'' so zaščitene znamke Debore, Ljubljana.
©2004, 2005 DEBORA, LJUBLJANA
DEBORA, založništvo in promocija kulture, d.o.o., Lipahova ulica 23, 1000 Ljubljana.
Elektronska pošta: info@debora.si, tel.: 01/242 99 00, 01, 04, 05, faks: 01/242 99 06.

Spletna stran www.najhrana.si in vse, kar je na njej in v knjigi NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE, je zaščiteno po Zakonu o avtorski pravici. Kakršnakoli objava in razpolaganje na kakršenkoli način z deli besedila ali s celotnim besedilom je dovoljeno edinole na podlagi pisnega dovoljenja nosilca avtorske pravice Debore, d.o.o., Ljubljana.