4 načela knjigeNajhrana za najzdravje

 

Knjiga Najhrana za najzdravje nam podaja preprosto, praktično zdravo življenje.

 

Prvo načelo: Najhrana za najzdravje je ''najboljša prehrana na svetu''!

 

Vseh štirinajst vrst hrane je bilo izbranih na podlagi podrobnih raziskav, s pomočjo več ameriških zdravstvenih združenj; izbrana so bila tista, ki imajo največ hranilnih in kakovostnih snovi. Zadnje čase namenjajo raziskovalci veliko časa problemu maščob. Največji težavi sta, da ljudje zaužijejo preveč maščob in preveč napačnih maščob. Vodilo, ki je pomagalo določiti najhrano, je: določiti najboljše, kupiti najboljše in jesti najboljše. Več o tem v knjigi na straneh 53-55.

 

Drugo načelo: Najhrana je polnovredna hrana.

 

Mnogo ljudi sploh ne ve, kaj pomeni izraz polnovredna hrana. To je nepredelana ali pa zgolj malo predelana hrana, tako da nobena njena hranilna značilnost ni spremenjena. Pa vendar lahko, čeprav se zdi neverjetno, v to skupino uvrstimo tudi olupljene vložene paradižnike. Med predelavo se namreč poveča njihova koncentracija hranilnih snovi. Polnovredna hrana je zelo kompleksna in v njej rastlinske hranljive snovi najbolje delujejo, saj tako rekoč združijo moči. Več o tem v knjigi na straneh 55-57.

 

4 načela knjige

Kaj pa organsko pridelana hrana?

 

Nobenega dvoma ni, da je boljša in prijaznejša do okolja. Toda, ali je boljša tudi glede na hranljivost? Prve raziskave, ki pa so še zelo sporne, so pokazale, da organsko pridelana hrana vsebuje več vitamina C, mineralov in rastlinskih hranilnih snovi. Poleg tega izključuje možnost vsebnosti strupenih kemičnih snovi, ki pridejo v hrano, pridelano na intenzivni način (vpliv umetnih gnojil, škropiv idr.). Ne pozabimo pa tudi na zelo pomembno vlogo organsko pridelane hrane: varovanje okolja.

 

Tretje načelo: Najhrana za najzdravje je sinonim za sinergijo.

 

Pojem sinergija hrane pomeni medsebojni vpliv dveh ali več hranilnih snovi ali drugih zdravilnih snovi v hrani. To delovanje je bistvenega pomena za zdravje. Ker pa so načela najzdravja vseskozi povezana s celotnim načinom življenja, ne le s prehrano, je potrebno upoštevati tudi piramido življenjskega sloga z navodili, ki vključuje tudi telesno gibanje. Več o tem v knjigi na straneh 55-60.

 

Četrto načelo: Najhrana za najzdravje je preprosta in pozitivna.

 

To pomeni, da se vsem tistim, ki povezujejo prehrano s čustvi, ni treba bati, da bi vam knjiga Najhrana za najzdravje prepovedala vse užitke ob hranjenju in vam povsem omejevala svobodo izbire, kot to počno na primer nekatere diete. Z navodili dr. Pratta lahko dosežemo zdrav način življenja na preprost način s pozitivno usmerjenimi čustvi. Več o tem v knjigi na straneh 61-62.

 

© ® ™ 2005, DEBORA, Ljubljana. ''Najhrana'', ''najzdravje'' in ''najhrana za najzdravje'' so zaščitene znamke Debore, Ljubljana.
©2004, 2005 DEBORA, LJUBLJANA
DEBORA, založništvo in promocija kulture, d.o.o., Lipahova ulica 23, 1000 Ljubljana.
Elektronska pošta: info@debora.si, tel.: 01/242 99 00, 01, 04, 05, faks: 01/242 99 06.

Spletna stran www.najhrana.si in vse, kar je na njej in v knjigi NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE, je zaščiteno po Zakonu o avtorski pravici. Kakršnakoli objava in razpolaganje na kakršenkoli način z deli besedila ali s celotnim besedilom je dovoljeno edinole na podlagi pisnega dovoljenja nosilca avtorske pravice Debore, d.o.o., Ljubljana.