Beljakovine

 

Beljakovine so poleg vode najpomembnejše snovi v našem telesu. Velik odstotek našega telesa, vključno z mišicami, organi, s kožo, z lasmi in encimi, je sestavljen predvsem iz beljakovin. Beljakovine so v vsaki celici in jih nujno potrebujemo za življenje. Sestavljene so iz aminokislin. Nekatere aminokisline izdeluje telo samo, devet drugih vrst, ki jim rečemo esencialne aminokisline, pa telo dobi iz hrane, ki jo zaužijemo. Več

 

Delitev beljakovin:

 

Borovnice

živalske

Borovnice

vegetarijanske

 

Funkcija beljakovin:

 

Borovnice

vloga v rasti in razvoju živega bitja,

Borovnice

nadomeščanje poškodovanih in odmrlih celic,

Borovnice

izdelovanje encimov, hormonov in hemoglobina.

 

VIRI BELJAKOVIN SO:

 

Soja. Soja je bogat vir rastlinskih beljakovin. Več

 

Če uživamo prehrano, bogato s sojinimi beljakovinami, zmanjšamo tveganje za nastanek koronarne srčne bolezni, znižamo raven holesterola v krvi, zmanjšamo tveganje za nastanek raka na dojkah. Soja vsebuje bolj kakovostne beljakovine kot katerakoli druga rastlinska hrana. Organsko pridelana soja (brez pesticidov ali drugih dodatkov) vsebuje vseh devet bistvenih vrst aminokislin in je odličen vir rastlinskih omega-3 maščobnih kislin. Zato smo tudi že veliko naredili za svoje zdravje, če smo sojo uporabili kot nadomestek mesa samo enkrat ali dvakrat na teden. Glavni vir sojinih beljakovin je sojino mleko.

 

Stročnice. Stročnice so najbolj zdrav in najcenejši vir beljakovin. Več

 

Velik odstotek vegetarijanskih beljakovin ne vsebuje aminokisline lizin, večina stročnic pa vsebuje velike koncentracije te snovi. Zato omogočajo stročnice popoln dodatek beljakovin pri večini vegetarijanske hrane. Lizin je ena izmed dveh aminokislin, ki sta bistveni za sintezo karnitina, ta pa je bistvenega pomena za učinkovito nastajanje energije v mitohondriju - celični tovarni energije. Če ste vegetarijanci, je zelo lahko doseči zadostne količine dnevnega vnosa beljakovin. Če vsak dan zaužijete dve ali več vrst naslednjih treh skupin hrane, je to dovolj: polnovredna žitna zrna, stročnice, oreški in semena.

 

Puran. Puranje prsi brez kože so eden izmed najbolj pustih, če ne najbolj pust mesni vir beljakovin na našem planetu.

 

Orehi, oreški. Kljub temu, da oreške uživamo v majhnih količinah, so še vedno dober vir beljakovin, predvsem za vegetarijance.

 

Jogurt. Je odličen vir dobro prebavljivih beljakovin. Jogurt vsebuje dvakrat toliko beljakovin kot mleko, ker ga ponavadi zgostijo z nemastnim mlekom in tako povečajo vsebnost beljakovin.

 

Nasvet: Zdravje kosti in preprečevanje osteoporoze ni odvisno le od dodajanja kalcija, ampak tudi od uživanja zadostnih količin beljakovin. Jogurt je s svojimi dobro prebavljivimi beljakovinami in kalcijem rešitev za te težave.

 

Oves. Oves vsebuje dvakrat toliko beljakovin kot rjavi riž.

 

Divji losos. Je slasten in vsebuje veliko beljakovin.

 

Priporočilo! Leta 2002 je Ameriška akademija znanosti objavila nove priporočene dnevne količine vnosa beljakovin. To priporočilo temelji na obširnem znanstvenem proučevanju in je po mnenju avtorja knjige Najhrana za najzdravje odličen napotek. Odrasle ženske potrebujejo vsaj 46 gramov beljakovin na dan, odrasli moški pa 56 gramov (zelo aktivni in starejši ljudje potrebujejo več). Več

 

Beljakovine z nizko vsebnostjo maščob

 

Ker puran brez kože vsebuje tako malo nasičenih maščob, je zelo podoben pustim mesnim virom živalskih beljakovin, ki so jih uživali v paleolitiku. Obstaja razširjeno prepričanje, da ima tradicionalna sredozemska/japonska/okinavška prehrana, ki vsebuje malo nasičenih maščob, številne lastnosti, ki dobrodejno učinkujejo na zdravje. Na splošno velja, da ni nobenih natančno ovrednotenih zdravih prehranjevalnih navad, ki bi vsebovale veliko količino nasičenih maščob. Nobenega dvoma ni, da je najboljši tisti vir beljakovin, ki je zelo pust. Zdrave živalske vire beljakovin, ki vsebujejo malo maščob, pa je zelo težko najti.

 

PIRAMIDA ŽIVLJENJSKEGA SLOGA PRIPOROČA:

 

Živalske beljakovine: vsak dan 1 do 2 porciji puranjih ali piščančjih prsi brez kože ali rib; vsakih 10 dni lahko pojeste 85 g pustega rdečega mesa (2 do 3 porcije na teden po cca 28 g)

 

Vegetarijanske beljakovine: vsak dan 1 do 3 porcije zelenjave, leče, soje (na primer tofu), jajčnih beljakov, jajc (največ enega na dan).

 

Nevarnosti!

 

Borovnice

Pri izjemno visokem vnosu beljakovin obstaja povečano tveganje za nastanek osteoporoze.

Borovnice

Prehrana, ki vsebuje veliko beljakovin, je povezana tudi s tveganjem za poškodbe ledvic pri občutljivih ljudeh.

Borovnice

Še ena nevarnost velikih količin beljakovin v prehrani je povezana z ravnijo inzulina. Če je raven inzulina višja, tvegamo nastanek sladkorne bolezni in mogoče celo raka.

 

© ® ™ 2005, DEBORA, Ljubljana. ''Najhrana'', ''najzdravje'' in ''najhrana za najzdravje'' so zaščitene znamke Debore, Ljubljana.
©2004, 2005 DEBORA, LJUBLJANA
DEBORA, založništvo in promocija kulture, d.o.o., Lipahova ulica 23, 1000 Ljubljana.
Elektronska pošta: info@debora.si, tel.: 01/242 99 00, 01, 04, 05, faks: 01/242 99 06.

Spletna stran www.najhrana.si in vse, kar je na njej in v knjigi NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE, je zaščiteno po Zakonu o avtorski pravici. Kakršnakoli objava in razpolaganje na kakršenkoli način z deli besedila ali s celotnim besedilom je dovoljeno edinole na podlagi pisnega dovoljenja nosilca avtorske pravice Debore, d.o.o., Ljubljana.