Bolezni srca in ožilja

Bolezni srca in ožilja predstavljajo glavne vzroke za obolevnost in umrljivost. Najhrana, ki jo uživamo vsak dan, lahko prepreči ali zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja in številne druge smrtonosne bolezni. Približno polovica vseh bolezni srca in ožilja in velik odstotek zvišanega krvnega tlaka povzroči neprimerna prehrana.

 

DEJAVNIKI TVEGANJA ZA BOLEZNI SRCA IN OŽILJA:

 

Borovnice

nepravilna prehrana (predvsem prehrana z veliko nasičenimi maščobami, omega-6 maščobnimi kislinami in trans maščobami, preveč holesterola, sladkorja, prevelik odstotek zaužitega rdečega mesa in posledično manj zaužitega pustega mesa - puranjega mesa in rib),

Bolezni srca in ožilja
Borovnice

premalo gibanja,

Borovnice kajenje,
Borovnice stres,
Borovnice prekomerno pitje alkohola,
Borovnice debelost,
Borovnice visok krvni tlak itd.
 

Zdrava prehrana skupaj z zdravim načinom življenja (glej piramido življenjskega sloga Najhrane za najzdravje) uspešno preprečuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja.

 

 

STROČNICE IN SRCE

 

Ta vrsta najhrane je izredno pomembna za zdravo srce. Redno uživanje stročnic je povezano z nižjim tveganjem za nastanek bolezni srca in ožilja in to tveganje se zmanjša kar za 22 odstotkov. Stročnice so tudi bogat vir folatov, ki spadajo med vitamine B. Folati imajo pomembno vlogo pri zniževanju ravni homocisteina. Ker je homocistein škodljiv za stene žil, se pri njegovem kopičenju povečuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Več o tem v knjigi na straneh 77-78.

 

BROKOLI IN SRCE

 

Brokoli je odličen vir flavonoidov, karotenoidov, vitamina C, folatov in kalija, ki pomagajo preprečevati nastanek srčno-žilnih bolezni. Vsebuje tudi velike količine prehranske vlaknine, vitamina E in vitamina B 6, ki dobro vplivajo na zdravje srca in ožilja. Več o tem v knjigi na strani 102.

 

OVES IN SRCE

 

Polnovredna žitna zrna so dobra za preprečevanje koronarne srčne bolezni. Vsebujejo folate, ki pomagajo zniževati raven homocisteina v telesu, ta pa je dejavnik tveganja za nastanek kapi in bolezni srca in ožilja.

 

POMARANČE IN SRCE

 

Vlaknina v pomarančah je ena izmed pomembnih snovi za ohranjanje zdravega srca. Sadeži citrusov so eden izmed najbogatejših virov visokokakovostnega pektina - vrste prehranske vlaknine. Pomaranče s pomočjo folatov pomagajo preprečevati nastanek bolezni srca in ožilja. Folati imajo pomembno vlogo pri zniževanju ravni homocisteina. Visoka raven homocisteina je značilna za srčno-žilne bolezni in za bolezni očesnih žil. Več o tem v knjigi na straneh 124-126.

 

DIVJI LOSOS IN SRCE

 

Losos je eden izmed najbogatejših in lahko dostopnih morskih virov omega-3 maščobnih kislin. Če uživamo dovolj teh kislin, zmanjšamo tveganje za nastanek koronarne arterijske bolezni.

 

ŠPINAČA IN SRCE

 

Špinača je zdrava za srce. Bogata zaloga karotenoidov in drugih hranilnih snovi pomagajo varovati stene žil pred poškodbami. Špinača je tudi odličen vir folatov. Folati imajo pomembno vlogo pri zniževanju ravni homocisteina. Visoka raven homocisteina je značilna za srčno-žilne bolezni. K zdravju srca in ožilja veliko pripomoreta tudi kalij in magnezij, ki ju vsebuje ta vrsta najhrane.

 

ČAJ IN SRCE

 

Čaj ima pomembno vlogo pri preprečevanju mašenja krvnih žil, kar posledično zmanjšuje tveganje za nastanek koronarne srčne bolezni. Ti pozitivni učinki se pojavijo, ko zaužijemo eno do tri skodelice dnevno, zavarovanje pa se s količino zaužitega čaja sorazmerno povečuje. Več o tem v knjigi na straneh 195-196.

 

PARADIŽNIK IN SRCE

 

Likopen v paradižniku ima pomembno vlogo pri zmanjševanju tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja. Paradižnik je tudi dober vir kalija, niacina, vitamina B 6 in folatov in vse te snovi so zdrave za srce. Več o tem v knjigi na straneh 204-205.

 

PURAN IN SRCE

 

Puranje meso (prsi brez kože) je dober vir niacina, vitamina B 6 in B 12. Niacin je povezan z zniževanjem tveganja za srčni napad in smrt zaradi srčnega napada. Nizka raven vitamina B 12, vitamina B 6 in folatov je povezana z visoko ravnijo homocisteina - aminokislinam podobne snovi, ki je lahko samostojni dejavnik pri boleznih srca.

 

OREHI IN SRCE

 

Uživanje oreškov zmanjšuje tveganje za nastanek koronarne srčne bolezni. Ljudje, ki uživajo to živilo petkrat ali večkrat na teden, imajo manjše tveganje (od 15 do 51 odstotkov) za nastanek koronarne srčne bolezni. Celo pri ljudeh, ki uživajo oreške zgolj enkrat na mesec, se pojavi določeno znižanje tveganja. Ena od snovi v oreških, predvsem v orehih, ki najbolje vpliva na zdravje srca, so omega-3 maščobne kisline. Več

 

VLOGA FOLATOV PRI BOLEZNIH SRCA IN OŽILJA

 

Folati imajo pomembno vlogo pri zniževanju koncentracije homocisteina v krvi. Homocistein je aminokislina, ki je stranski produkt prebavljanja beljakovin, njegova vloga pri boleznih srca in ožilja pa je zelo velika. Visoka raven homocisteina je značilna za srčno-žilne bolezni in za bolezni očesnih žil. Folati skupaj z drugimi vitamini B - B 12 in B 6 ter verjetno z betainom (rastlinska sestavina, ki znižuje raven homocisteina) - odstranjujejo homocistein iz obtočnega sistema. Homocistein, ki se kopiči v telesu, lahko poškoduje krvne žile in posledično povzroča nastanek bolezni srca in ožilja. Zanimivo je, da obstajajo dokazi o tem, kako povečana količina folatov resnično lahko izboljša zdravje srca pri ljudeh, ki že trpijo za boleznimi srca. Pokazalo se je, da dodajanje betaina k prehrani znižuje raven homocisteina - to je pomemben korak pri zmanjševanju tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja. Odlični viri betaina so: špinača, pšenični kalčki, ovseni kosmiči, pšenični otrobi in polnozrnati kruh.

 

© ® ™ 2005, DEBORA, Ljubljana. ''Najhrana'', ''najzdravje'' in ''najhrana za najzdravje'' so zaščitene znamke Debore, Ljubljana.
©2004, 2005 DEBORA, LJUBLJANA
DEBORA, založništvo in promocija kulture, d.o.o., Lipahova ulica 23, 1000 Ljubljana.
Elektronska pošta: info@debora.si, tel.: 01/242 99 00, 01, 04, 05, faks: 01/242 99 06.

Spletna stran www.najhrana.si in vse, kar je na njej in v knjigi NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE, je zaščiteno po Zakonu o avtorski pravici. Kakršnakoli objava in razpolaganje na kakršenkoli način z deli besedila ali s celotnim besedilom je dovoljeno edinole na podlagi pisnega dovoljenja nosilca avtorske pravice Debore, d.o.o., Ljubljana.