Borovnice

NADOMESTKI: rdeče grozdje, brusnice, maline, gozdne jagode, ribez, robidnice, češnje in vse druge vrste svežega, zamrznjenega ali posušenega jagodičja.

 

Borovnice vsebujejo:

 

Borovnice

več različnih vrst rastlinskih in drugih hranilnih snovi,

Borovnice

Borovnice

polifenole (antocian, elagična kislina, kvercetin, katehini),

Borovnice

salicilno kislino,

Borovnice

karotenoide,

Borovnice

prehransko vlaknino,

Borovnice

folate,

Borovnice

vitamin C,

Borovnice

vitamin E,

Borovnice

kalij,

Borovnice

mangan,

Borovnice

magnezij,

 
Borovnice

železo,

 
Borovnice

riboflavin,

 
Borovnice

niacin,

 
Borovnice

fitoestrogene,

 
Borovnice

malo kalorij.

 

 

Vesela novica za sladkosnede ljubitelje sadja je, da ima le malo hrane tako dobre učinke na zdravje kot borovnice. Poleg špinače in lososa so ena izmed treh najpomembnejših vrst najhrane. V navidez majhnih jagodah se skriva velikanska moč. Te "jagode za zdravje ali možgane", kot jih pravilno imenuje ameriška javnost, vsebujejo veliko hranilnih snovi in pa toliko antioksidantov, kolikor jih vsebuje petkratna količina korenja, jabolk, brokolija ali bučk! Poleg izrednih zdravilnih učinkov in učinkov proti staranju (Alzheimerjeva bolezen in demenca) zmanjšujejo borovnice tudi tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja ter tudi za nastanek raka. Pomagajo tudi za izboljšanje koordinacije, ravnotežja in celo pri multipli sklerozi. Hvaležna pa jim bo tudi naša koža, saj jo ohranjajo zdravo in zmanjšujejo starostne kolobarje in gubice okoli oči. Vsebujejo velike količine rastlinskih hranilnih snovi - predvsem antocianina, ki jim daje tudi značilno modro vijoličasto barvo. Delujejo kot močni antioksidanti, ki med drugim: blažijo vnetja, pripomorejo k širjenju žil in zavirajo strjevanje krvi ter nastajanje strdkov. Čim bolj je borovnica temnejša, tem več antocianina vsebuje. Pridnim nabiralcem borovnic se torej ni treba več sramovati črnih rok (in ust - tistim malo manj pridnim). Več o tem v knjigi na straneh 84-87. Več

 

DOBRODEJNI UČINKI BOROVNIC NA MOŽGANE

 

Moč antioksidantov in nekaterih vrst flavonoidov v borovnicah znanost šele odkriva. Tako so prišli do osupljivega spoznanja, da jagode zavirajo številne degenerativne bolezni, povezane s staranjem možganov. Več

 

BOROVNICE IN RAK

 

Borovnice poleg možganskih spodbujevalcev antocianinov vsebujejo še en antioksidant, to je elagično kislino. Ta ovira nastajanje tistih reakcij v metabolizmu, ki povzročajo raka. Ljudje, ki uživajo sadje z veliko elagične kisline, imajo trikrat manj možnosti za nastanek raka kot tisti, ki uživajo malo ali nič elagične kisline. Jagodičevje - rdeče maline, robidnice, črni ribez - pa so sadje, ki vsebuje trikrat do devetkrat toliko elagične kisline kot trije drugi pomembni viri te kisline - oreški, jagode, ameriški orehi - in skoraj petnajstkrat toliko kot druge vrste sadja in zelenjave. Več o tem v knjigi na straneh 89-90

 

BOROVNICE IN PREBAVNE TEŽAVE

 

Ker vsebujejo pektin - topno vlaknino, nam borovnice lahko pomagajo pri diareji in zaprtju. Poleg tega lahko pomagajo tudi pri napenjanju, kar jim omogoča tanin, medtem ko polifenoli delujejo antibakterijsko. Več o tem v knjigi na strani 90.

 

BOROVNICE IN SEČILA

 

S pomočjo svojih dobrodejnih snovi lahko borovnice sečilom pomagajo tako, da preprečijo bakteriji E. coli, da se prilepi na sluznico mehurja in sečevodov. Ta bakterija namreč povzroča vnetja sečil.

 

FRANCOSKI PARADOKS

 

Francoski paradoks se nanaša na navidezno protislovje, ki so ga odkrili v nekaterih francoskih regijah. Kjub velikim količinam zaužitih mlečnih maščob so odkrili malo primerov bolezni srca in ožilja. Raziskovalci so menili, da je vzrok v količini alkohola v vinu, ki ga pijejo ti ljudje. Več o tem v knjigi na straneh 90-92.

 

Polifenoli v ovojnici grozdnih jagod preprečujejo oksidacijo LDL ali ''slabega'' holesterola. To pa je ključna točka v procesu napredovanja koronarne arterijske bolezni. Uživanje alkohola je povezano s tveganji za nastanek drugih bolezni, vendar pa kljub vsemu popiti kozarec rdečega vina moškemu in pol kozarca ženski prinese pozitiven učinek. Večino pozitivnih učinkov zmernega uživanja rdečega vina lahko dosežemo s pitjem 100-odstotnega grozdnega ali višnjevega soka, soka iz granatnih jabolk, brusnic, sliv. Več o tem v knjigi na straneh 91-92.

 

VSAK DAN PIJMO SOK!

 

Pri kosilu uživajmo stoodstotni sok ali vino, ker polifenoli v teh pijačah pomagajo nevtralizirati negativne učinke oksidiranega olja in maščob v hrani in sežganih delov zapečene hrane. Ker nekateri sokovi vsebujejo veliko kalorij, upoštevajmo to pri našem življenjskem slogu in te kalorije uravnovesimo z več gibanja ali z omejitvijo uživanja drugih kalorij.

 

SUHO SADJE

 

Suho sadje je bogat vir dobrodejnih hranilnih snovi, saj se te ohranijo ne gleda na velikost - celo še bolj so skoncentrirane. Edina razlika je, da suho sadje vsebuje malo vitamina C. Vsebuje pa pomembne snovi, ki zmanjšujejo nastajanje gub. Pozor! Nekatere vrste suhega sadja proizvajalci poškropijo s kemikalijo za zavarovanje pred plesnijo. Več o tem v knjigi na strani 92.

 

PRIROČNA NAVODILA ZA UŽIVANJE BOROVNIC

 

Borovnice lahko uživamo samostojno ali skupaj z drugimi vrstami sadja, zelenjave, žitaric, mlečnih izdelkov idr. Več

 

© ® ™ 2005, DEBORA, Ljubljana. ''Najhrana'', ''najzdravje'' in ''najhrana za najzdravje'' so zaščitene znamke Debore, Ljubljana.
©2004, 2005 DEBORA, LJUBLJANA
DEBORA, založništvo in promocija kulture, d.o.o., Lipahova ulica 23, 1000 Ljubljana.
Elektronska pošta: info@debora.si, tel.: 01/242 99 00, 01, 04, 05, faks: 01/242 99 06.

Spletna stran www.najhrana.si in vse, kar je na njej in v knjigi NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE, je zaščiteno po Zakonu o avtorski pravici. Kakršnakoli objava in razpolaganje na kakršenkoli način z deli besedila ali s celotnim besedilom je dovoljeno edinole na podlagi pisnega dovoljenja nosilca avtorske pravice Debore, d.o.o., Ljubljana.