Čaj

Nadomestki: jih ni.

 

Čaj vsebuje:

 

Pika

flavonoide,

Čaj
Pika

flour

Pika

nič kalorij.

 

Čaj, edina vrsta najhrane, ki nima nadomestkov, bo zagotovo navdušila vsakogar, ker je poceni, ne vsebuje nič kalorij, je dobrega okusa ... Poleg tega pa še znižuje krvni tlak, pomaga preprečevati nastanek raka in osteoporoze, znižuje tveganje za kap, spodbuja zdravje srca, pomaga koži za obrambo pred soncem in oskrbi telo s potrebno količino tekočine in tako se upravičeno uvršča na seznam najboljše hrane na svetu. Poleg vsega naštetega deluje antivirusno, protivnetno, pomaga pri hujšanju in preprečuje nastanek očesne mrene. Če še ne uživate pravega čaja, zamujate izjemno priložnost za izboljšanje zdravja in dolgega življenja. Več

 

Čaj vsebuje več kot štiri tisoč kemičnih sestavin. Med njimi največ pozornosti pritegnejo flavonoidi (rastlinske hranilne snovi). Najmočnejši polifenol v čaju je snov epigalokatehin galat, ki spada v skupino katehinov. Ta polifenol je zelo učinkovit antioksidant.To je dobra novica za tiste, ki že razmišljajo, da bi jutranje kavice zamenjali za pravi čaj. V čaju je manj kofeina kot v enaki količini kave in kaže, da povzroča manj stranskih učinkov kofeina. Popijte skodelico zelenega ali črnega čaja pred jutranjo aktivnostjo. Flavonoidi preidejo v vašo kri v približno tridesetih minutah in telo preskrbijo z antioksidanti.

 

ČRNI ALI ZELENI ČAJ?

 

Kateri je najboljši? Včasih so mislili, da je za zdravje najboljši zeleni čaj. Zdaj vemo, da imate oba, tako zeleni kot črni čaj, podobne učinke. Možno je sicer, da je pri kaki bolezni eden boljši od drugega, na splošno pa velja, da lahko izberemo zase čaj, ki nam je najbolj všeč. Več

 

ČAJ IN RAK

 

Uživanje čaja zmanjša tveganje za nastanek raka na želodcu, prostati, dojkah, trebušni slinavki, širokem črevesu, danki, požiralniku, mehurju in pljučih. Čaj tudi zavira nastajanje in rast tumorjev. Več

 

Čeprav ima že ena skodelica čaja na dan zdravilne učinke, dosežemo občutno zmanjšanje tveganja za nastanek raka šele s štirimi skodelicami na dan.

 

ČAJ IN ZDRAVJE SRCA

 

Uživanje čaja je povezano z manjšim tveganjem za nastanek srčnih bolezni in kapi. Katehini v čaju znižujejo raven holesterola, predvsem škodljivega LDL holesterola. Pomembno deluje tudi proti mašenju krvnih žil in nas obvaruje pred srčnim napadom. Kaže pa, da se ti pozitivni učinki pojavijo šele, ko zaužijemo eno do tri skodelice dnevno, zavarovanje pa se s količino zaužitega čaja sorazmerno povečuje. Več o tem v knjigi na straneh 195-196.

 

DRUGI POZITIVNI UČINKI ČAJA NA NAŠE ZDRAVJE

 

Pitje čaja zmanjšuje tveganje za nastanek zobne gnilobe in bolezni dlesni. Čaj preprečuje, da bi se bakterije prijele na zobne površine, hkrati pa zavira nastajanje kisline, ki jo proizvajajo bakterije v ustih. Prav tako preprečuje tveganje za nastanek ledvičnih kamnov. Nekateri flavonoidi v čaju delujejo kot fitoestrogeni in ti dobro vplivajo na zdravje kosti. Poleg tega pa nekateri izvlečki iz čaja zavirajo resorpcijo kosti. Čaj ima tudi antialergijske lastnosti, zato je uspešen pri zdravljenju atopičnega dermatitisa. Ta dobrodejni učinek se pokaže že po enem ali dveh tednih pitja čaja. Čaj lahko poveča porabo energije in s tem pomaga pri morebitnem načrtnem hujšanju. Več o tem v knjigi na straneh 196-197.

Da boste iz čajnih užitkov potegnili tudi čim več možnih zdravilnih učinkov ... Več

 

 

© ® ™ 2005, DEBORA, Ljubljana. ''Najhrana'', ''najzdravje'' in ''najhrana za najzdravje'' so zaščitene znamke Debore, Ljubljana.
©2004, 2005 DEBORA, LJUBLJANA
DEBORA, založništvo in promocija kulture, d.o.o., Lipahova ulica 23, 1000 Ljubljana.
Elektronska pošta: info@debora.si, tel.: 01/242 99 00, 01, 04, 05, faks: 01/242 99 06.

Spletna stran www.najhrana.si in vse, kar je na njej in v knjigi NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE, je zaščiteno po Zakonu o avtorski pravici. Kakršnakoli objava in razpolaganje na kakršenkoli način z deli besedila ali s celotnim besedilom je dovoljeno edinole na podlagi pisnega dovoljenja nosilca avtorske pravice Debore, d.o.o., Ljubljana.