Članki
Članki
Članki

 

Zakaj toliko ljudi pesti debelost?

 

Ne čudimo se več, da zahodni svet s svojim nezdravim načinom življenja pesti debelost, ki se razrašča v problem resnih dimenzij. Ne le, da je povzročila veliko število smrtnih žrtev zaradi telesne preobremenitve in bolezni, ki se pojavijo kot spremljevalci. Zaradi duševnih frustracij, ki jih povzroča obilna postava, je debelost tudi vzrok samomorov. Živimo v paradoksnem svetu, kjer se poleg hitre in nezdrave hrane prodajajo in v modnem svetu oglašujejo oblačila, ki glede na svoje mere lahko pristajajo zgolj zelo suhim osebam, a hkrati življenjski stili narekujejo vse manj gibanja.

 

Človek je kljub vsemu še vedno naravno bitje in se v časih izobilja redi. Če pa se izobilje ne neha ... Zato so se raziskovalci temu problemu več posvečali in odkrili hormon leptin, ki zavira apetit. Čim več imamo maščobe, tem več leptina telo prideluje. Vendar pri debelih ljudeh to več ne deluje. Leptin deluje na nevrone v možganih in uravnava sistem apetita in sitosti. Pri spodbujanju teka nastopita dva živčna prenosnika: prvi tek spodbuja, drugi pa zavira.

 

Ali je mogoče debelost zdraviti?

 

Strokovnjaki so prišli do štirih teoretičnih možnosti, vendar nobena še ni zanesljiva.

 

Prva pot je zaviranje prebavljanja maščob. Ta lahko povzroči preveč prebavnih težav.

 

Druga pot je povečati porabo energije. Z uporabo hormona tiroksina bi bilo to možno, vendar je le-ta prenevaren za srce.

 

Tretja pot je delovanje na maščob same, in to s pomočjo spojin, ki jih presnavljajo, vendar bi tudi te utegnile biti telesnim funkcijam nevarne.

 

Četrta pot pa je uravnavati tek. Zdravilo bi blokiralo učinke hormona, ki spodbuja apetit. A tudi to bi bilo lahko nevarno, saj deluje na dogajanje v možganih in bi lahko imelo številne stranske učinke.

 

 

© ® ™ 2005, DEBORA, Ljubljana. ''Najhrana'', ''najzdravje'' in ''najhrana za najzdravje'' so zaščitene znamke Debore, Ljubljana.
©2004, 2005 DEBORA, LJUBLJANA
DEBORA, založništvo in promocija kulture, d.o.o., Lipahova ulica 23, 1000 Ljubljana.
Elektronska pošta: info@debora.si, tel.: 01/242 99 00, 01, 04, 05, faks: 01/242 99 06.

Spletna stran www.najhrana.si in vse, kar je na njej in v knjigi NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE, je zaščiteno po Zakonu o avtorski pravici. Kakršnakoli objava in razpolaganje na kakršenkoli način z deli besedila ali s celotnim besedilom je dovoljeno edinole na podlagi pisnega dovoljenja nosilca avtorske pravice Debore, d.o.o., Ljubljana.