Divji losos

Nadomestki: aljaški morski list, tuna albakor v pločevinki, sardela, sardina, slanik, postrv, brancin, ostrige in druge školjke.

 

Losos vsebuje:

Divji losos

   
Pika

omega-3 maščobne kisline, pridobljene iz morskih živali,

Pika

vitamine B,

Pika

selen,

Pika

vitamin D,

Pika

kalij,

Pika

beljakovine.

Nekoč, pravzaprav ne tako davno, so ljudje verjeli, da so maščobe morilska pošast in da idealna prehrana ne vsebuje popolnoma nič maščob. V drugi polovici 20. stoletja se je pojavila prava epidemija srčno-žilnih bolezni. Postalo je jasno, da so kajenje, malo gibanja in prehrana z veliko maščobami povezani z naraščajočim številom bolezni srca in ožilja. Več

 

Obstajajo štiri glavne skupine prehranskih maščob: nasičene maščobe, transmaščobe, mononenasičene in polinenasičene maščobe. Več

 

LOSOS - POMEMBEN VIR OMEGA-3 MAŠČOBNIH KISLIN

 

Losos je eden izmed najbogatejših, najokusnejših in lahko dostopnih morskih virov te pomembne vrste maščobe. Če ga uvrstimo v svojo prehrano dvakrat do trikrat na teden, bi morali doseči najboljše zavarovanje pred številnimi boleznimi, povezanimi s pomanjkanjem uživanja teh, za telo bistvenih maščob.

 

RAVNOTEŽJE ESENCIALNIH POLINENASIČENIH MAŠČOBNIH KISLIN

 

Brez uravnoteženih esencialnih kislin telo ne more pravilno delovati. Najboljše ravnotežje med omega-3 in omega-6 esencialnimi kislinami je med 1 proti 1 do 1 proti 4. Na žalost pa tipična zahodnjaška prehrana vsebuje štirinajstkrat do petindvajsetkrat več omega-6 kot pa omega-3 maščobnih kislin. To neravnotežje pri večini ljudi povzroči biokemične procese, ki ogrožajo zdravje. Preveč omega-6 maščobnih kislin (ki so v najpogosteje uporabljenem olju naše tipične prehrane) lahko povzroči stanje, ki poveča tveganje za nastajanje krvnih strdkov in zoževanje krvnih žil. Obstaja natančno in krhko ravnotežje med omega-3 in omega-6 esencialnimi maščobnimi kislinami, ki delujejo skupaj s hranilnimi snovmi, kot so minerali, vitamini, rastlinske hranilne snovi, prehranska vlaknina, antioksidanti in elektroliti. Več

 

VEDNO BOLJ NEZDRAVA PREHRANA

 

Omega-3 maščobne kisline niso le v ribah, ampak tudi v zelenolistni zelenjavi ter v mesu živali, ki se hranijo s travo (to meso je boljše kot meso živali, ki se hranijo z žitnimi zrni, ki ga uživamo danes in ki vsebuje malo omega-3 maščobnih kislin). Količine omega-3 maščobnih kislin so se do današnjih dni zmanjševale s čedalje bolj predelano hrano. Medtem, pa so se količine omega-6 maščobnih kislin večale proti današnji nevarni količini. Več

 

DOBRODEJNI UČINKI OMEGA-3 MAŠČOBNIH KISLIN

 

Omega-3 maščobne kisline imajo veliko dobrodejnih učinkov. Več

 

NAPOTKI ZA TUNINO

 

Tuna iz pločevinke je bogat vir omega-3 esencialnih maščobnih kislin. Nekaj nasvetov glede uporabe tunine iz pločevinke v naši prehrani:

 

Pika

Zaradi možne vsebnosti živega srebra odrasli ne bi smeli pojesti več kot eno pločevinko tune na teden.

Pika

Od vseh vrst tun je tuna albakor najbogatejši vir omega-3 maščobnih kislin.

Pika

Kupujmo tunino v vodi (v lastnem soku) in ne v olju, da ne zaužijemo dodatnih maščob.

Pika

Najboljša je tunina v pločevinki z malo soli.

 

KOLIKO OMEGA-3 MAŠČOBNIH KISLIN BI MORALI ZAUŽITI?

 

V prehrano bi bilo najbolje uvrščati obe vrsti (rastlinskega - ALK in živalskega izvora - EPK/DHK) omega-3 maščobnih kislin. Nekatere lastnosti imajo namreč skupne, nekatere pa so značilne samo za eno vrsto. Za zdaj še ni znano najboljše razmerje vnosa med ALK in EPK/DHK omega-3 maščobnimi kislinami. Zato je najbolje s prehrano uživati kombinacijo obeh vrst. Več

 

REŠUJE NAS DIVJI LOSOS

 

Kadar gre za omega-3 maščobne kisline, je divji losos najpreprostejša rešitev. Je slasten, vsebuje veliko beljakovin, lahko ga dobimo povsod, obstaja tudi v pločevinki. Preprost je za pripravo in kar je najbolj pomembno: vsebuje veliko dobrodejnih omega-3 maščobnih kislin. Če dvakrat do trikrat na teden uživamo to ribo ali katero izmed rib hladnih voda, kot so sardele ali postrvi, in če uvrstimo na jedilnik še katero drugo priporočeno hrano v povezavi z uporabo olja v tem poglavju, smo na dobri poti k izboljšanju svojega celičnega zdravja. Več

 

DILEMA V ZVEZI Z VITAMINOM D

 

Čeprav je to v javnosti precej nepoznana težava, veliko ljudi trpi za pomanjkanjem vitamina D. Pomanjkanje lahko povzroči več vrst raka, zlom kolka zaradi osteoporoze, sladkorno bolezen tipa 1.

 

Vitamin D nastaja pod vplivom izpostavljenosti kože soncu. Njegovi prehranski viri pa so: mastne ribe kot so sardele, sardine, losos, tuna in obogatena hrana kot so mlečni izdelki in žitarice. Pred pomanjkanjem tega vitamina se torej zavarujmo z uživanjem teh živil in se skušajmo, če je to mogoče, petnajst minut na dan se izpostavljati soncu.

 

Poziv za potrošnike: Prosite proizvajalce hrane, da začnejo izdelovati ribe v pločevinkah z nizko vsebnostjo natrija. Če izdelek ni dovolj slan, si ga lahko vedno dosolite sami, če to želite.

 

ZGODBA O RIBAH

 

Ribe se v svojem naravnem okolju prehranjujejo z zooplanktonom, ki je bogat vir omega-3 maščobnih kislin. Tako so nekoč ljudje z uživanjem njihovega mesa sebi priskrbeli dovolj te pomembne kisline.

 

V današnji časih pa so oceani preveč iztrebljeni in onesnaženi. Tako je, na primer ameriški atlantski losos, že skorajda popolnoma iztrebljen in ga je treba za prodajo gojiti. Nekatere ribe pa so okužene z živim srebrom, ki škodi tudi ljudem. Takšne ribe so: mečarice, skuše in morski psi. Tem se izogibajmo. Več

 

 

 

© ® ™ 2005, DEBORA, Ljubljana. ''Najhrana'', ''najzdravje'' in ''najhrana za najzdravje'' so zaščitene znamke Debore, Ljubljana.
©2004, 2005 DEBORA, LJUBLJANA
DEBORA, založništvo in promocija kulture, d.o.o., Lipahova ulica 23, 1000 Ljubljana.
Elektronska pošta: info@debora.si, tel.: 01/242 99 00, 01, 04, 05, faks: 01/242 99 06.

Spletna stran www.najhrana.si in vse, kar je na njej in v knjigi NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE, je zaščiteno po Zakonu o avtorski pravici. Kakršnakoli objava in razpolaganje na kakršenkoli način z deli besedila ali s celotnim besedilom je dovoljeno edinole na podlagi pisnega dovoljenja nosilca avtorske pravice Debore, d.o.o., Ljubljana.