DODATKI (ADITIVI) V HRANI
Dodatki v prehrani lahko vplivajo na naše zdravje in zato je pomembno, da vemo kaj jemo, kakšni dodatki so dodani k živilom, koliko jih je, kako vplivajo na naš organizem ... Aditivi so snovi, ki jih dodajajo živilom za izboljšanje kakovosti in varnosti, s tem pa tudi vplivamo na njihove organoleptične lastnosti. Razlogov za dodajanje aditivov je še veliko več, kot na primer: z njimi podaljšujemo rok uporabe, sodelujejo kot stabilizatorji, zgoščevalci, ščitijo živilo pred oksidacijo, omogočijo tvorbo želeja ... Mnogi med njimi so zelo škodljivi (pomenijo tveganje za zdravje), celo strupeni, drugi pa so neškodljivi. Aditivi ne smejo predstavljati tveganje za zdravje potrošnika in ne smejo prekriti slabe kakovosti surovin ali načina predelave. 90 odstotkov aditivov je kozmetične narave. Vsak aditiv, ki je v živilu mora biti jasno in vidno označen na deklaraciji s črko E in ustrezno številko. Seznami živil z dodatki različnih aditivov postajajo iz dneva v dan večji.
Aditivi so razdeljeni v skupine:
In zakaj dodatki?
Zato, ker je ceneje narediti živilo, če mu dodamo aditive (barvila, zgoščevalce, arome ...), kot pa izbrati pravo sestavino, pravilni postopek priprave oz. izdelave. Dodatek aditivov tudi poceni tehnološki postopek. Primer: Z dodatkom emulgatorja pri peki biskvita, lahko zmanjšamo količino dodanih jajc, ki predstavljajo najdražjo sestavino biskvita.
Ne pustite se zavesti, zato si oglejte tabelo aditivov.
TABELA ADITIVOV
http://www.geocities.com/bodite_informirani/E_tabela.htm
© ® ™ 2005, DEBORA, Ljubljana. ''Najhrana'',
''najzdravje''
in ''najhrana za najzdravje'' so zaščitene znamke Debore, Ljubljana. Spletna stran www.najhrana.si in vse, kar je na
njej in v knjigi NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE, je zaščiteno po Zakonu o avtorski
pravici. Kakršnakoli objava
in razpolaganje na kakršenkoli način z deli besedila ali s celotnim besedilom
je dovoljeno edinole na podlagi pisnega dovoljenja nosilca avtorske pravice
Debore, d.o.o., Ljubljana. |