EKOLOŠKI NAČIN PRIDELAVE IN PREDELAVE HRANE
Ekološko kmetijstvo je sodoben način gospodarjenja. Temelji na naravnih metodah in kroženju snovi brez uporabe kemičnih sredstev, brez uporabe lahko topnih mineralnih gnojil, brez uporabe gensko spremenjenih organizmov, brez uporabe sintetičnih dodatkov v krmilih in brez kakršnih koli zdravljenj živali s kemoterapevtiki. Produkti tega kmetijstva so živila z visoko kakovostno prehrambeno vrednostjo, ki so temelj našega zdravja. Ti pridelki in živila so pridelana in predelana:
Kmetijski pridelek je dovoljeno označevati z označbo ''ekološki'' in uporabiti določen znak, če je zanj izdan certifikat.
Kaj je certifikat?
Je uraden dokument, ki ga izda kontrolna organizacija (pri nas izvaja ta nadzor ena izmed dveh kontrolnih organizacij, ki delujeta v okviru Kmetijskega zavoda Maribor) s katerim se potrjuje skladnost pridelave, predelave, pakiranja, skladiščenja in transporta ekoloških pridelkov, živil in krmil z veljavnimi predpisi za ekološko kmetijstvo. Če je na živilu oznaka ''ekološki'', mora biti certifikat na vpogled pri prodajalcu.
H KMETU PO EKOLOŠKO PRIDELANO HRANO!
Pod vplivom združenj ekoloških kmetov, strokovnjakov, politikov in medijev se je ekološka pridelava razširila. Največ kupcev gre po ekoizdelke v ekološke trgovine, na tržnice, nekateri pa se ponje odpeljejo na deželo k ekološkim kmetom. Zaradi konkurence je tržna usmeritev razvila elitizem, zato ekoizdelki niso vsem cenovno dostopni. Nekateri so tudi trikrat dražji od konvencionalnih. Majhni proizvajalci lahko preživijo le, če se pridružijo večjim. Z večanjem ponudbe in povpraševanja dobiva pridelava ekoizdelkov že razsežnosti industrije, kjub temu pa ponudba ostaja nedostopna večini prebivalcev v razvitem svetu.
VRAČANJE K NARAVI
Tudi politiki so sčasoma začeli sprejemati ukrepe za omejitev škode takšnega intenzivnega kmetovanja in začeli spreminjati načine kmetovanja. Zavest napredne tehnološko razvite družbe se spet vrača k naravi. Vendar pa smo pri teh izboljšavah v naši državi šele pri začetkih. V Evropski uniji so uvedli t. i. sonaravno kmetovanje. Kmetovalce spodbujajo k odločitvi za takšen način kmetovanja na različne načine.
"KONTROLA JE DOBRA, ZAUPANJE JE BOLJŠE!"
Strokovnjaki svetujejo pozornost pri nakupu. Preglejte certifikate in oznake na živilih, zaupajte pa tudi svojim občutkom in čutilom. Ekološke kmetije, pridelke in živila kontrolirajo nadzorne službe, ki so neodvisne od združenj ekoloških kmetov. Ta kontrola se opravi najmanj enkrat letno. Kontrolor pregleda celotno dokumentacijo, obdelovalne površine, hlev, skladišča ... Po potrebi lahko vzame tudi kakšen vzorec in ga da v analizo. Če je kontrola pozitivna, dobi kmetija certifikat, za proizvode pa lahko uporabljajo oznake, kot sta pri nas ekoznak in biodar, v tujini pa ernte, biodyn, bioland in drugi. Za proizvode iz biološko-dinamične pridelave pa se že od leta 1928 uporablja blagovna znamka DEMETER.
Pravilnik o ekološki pridelavi in predelavi kmetijskih pridelkov oziroma živil, iz leta 2001 natančno določa kakšni so cilji ekološkega kmetijstva. Poudarek je na:
NASVET:
Za pokušnjo in nakup ekoloških pridelkov obstaja veliko razlogov. Ekološko pridelana živila so zdrava kakovostna živila, polnovrednega okusa, ne vsebujejo gensko spremenjenih organizmov, živali so iz ekološke reje in celoten postopek od njive do prodajnih polic je kontroliran. Z nakupom ekoloških pridelkov spodbujamo ekološko pridelavo in predelavo ter tako tudi pripomoremo k varovanju našega okolja.
EKOLOŠKE KMETIJE
Te kmetije danes obsegajo 3 odstotke vseh kmetijskih površin v Sloveniji svoja živila ekopridelave (sadje, zelenjava, zelišča, ...) ponujajo na ekotržnicah po Sloveniji (Ljubljana, Maribor, Novo mesto, Celje), v specializiranih prodajalnah z zdravo prehrano, v večjih trgovskih centrih, nekaj pa prodajo tudi doma. Ekotržnica v Ljubljani v letu 2005 deluje ob sredah, petkih in sobotah. Več informacij o eko kmetijah bo na voljo v kratkem.
1.
Ekološke pridelke/izdelke prodajajo stalno:
Certifikat za ekološko pridelavo/izdelavo: prvič pridobljen leta 2002 in nato vsako leto.
2.
Ekološke pridelke/izdelke prodajajo:
Certifikat za ekološko pridelavo/izdelavo: prvič pridobljen 2000/2001 in nato vsako leto.
3.
Ekološke pridelke/izdelke prodajajo:
Certifikat za ekološko pridelavo/izdelavo: prvič pridobljen 2001 in nato vsako leto.
4.
Ekološke pridelke/izdelke prodajajo:
Ekološke pridelke/izdelke ponujajo pod blagovno znamko BIODAR. Certifikat za ekološko pridelavo/izdelavo: prvič pridobljen leta 2002 in nato vsako leto.
5.
Ekološke pridelke/izdelke prodajajo:
Ekološke pridelke/izdelke ponujajo pod blagovno znamko BIODAR.
6.
Ekološke pridelke/izdelke prodajajo:
Certifikat za ekološko pridelavo/izdelavo: prvič pridobljen leta 1999 in nato vsako leto.
© ® ™ 2005, DEBORA, Ljubljana. ''Najhrana'',
''najzdravje''
in ''najhrana za najzdravje'' so zaščitene znamke Debore, Ljubljana. Spletna stran www.najhrana.si in vse, kar je na
njej in v knjigi NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE, je zaščiteno po Zakonu o avtorski
pravici. Kakršnakoli objava
in razpolaganje na kakršenkoli način z deli besedila ali s celotnim besedilom
je dovoljeno edinole na podlagi pisnega dovoljenja nosilca avtorske pravice
Debore, d.o.o., Ljubljana. |