Etiketa na izdelku

 

DEKLARACIJA NA HRANI (EMBALAŽI IZDELKA)

 

Pri nakupovanju hrane je pomembno, da pogledamo na deklaracijo izdelka, to pomeni, da preberemo kaj ta hrana vsebuje. Posebno pozornost moramo posvetiti dodatkom (aditivom, označeni so s črko E in zraven ustrezno številko), vsebnosti maščob, kalorij, ogljikovih hidratov, pogledamo, če so prisotni vitamini, prehranska vlaknina itd. Še posebno pa bodimo pozorni na nasičene in transmaščobe (delno hidrogenirana olja) ter na količino natrija. Bolje je, da pozneje dodamo malo soli, kot da že pripravimo močno slano hrano. Če vsebuje hrana delno hidrogenirana olja, teh izdelkov ne kupujmo, ker nobena količina teh tako imenovanih transmaščob ni varna.

 

Posebna pozornost gre aditivom, ki so dodani živilom. Vplivajo lahko na naše zdravje in zato je pomembno, da vemo kaj jemo, kakšni dodatki so dodani k živilom, koliko jih je, kako vplivajo na naš organizem ... Mnogi med njimi so zelo škodljivi (pomenijo tveganje za zdravje), celo strupeni, nekateri pa so neškodljivi. Izbrati moramo tista živila, ki imajo deklariranih čim manj E-jev ali pa celo nobenega. Temu se lahko izognemo tudi tako, da kupujemo sveže sadje, zelenjavo, meso ... in jih sproti doma sami pripravljamo. Pri prebiranju deklaracij smo opazili, da je hrane brez konzervansov, ojačevalcev arom, zgoščevalcev, dodanih umetnih arom ... zelo malo, zato pozivamo proizvajalce, da začnejo izdelovati bolj zdravo hrano.

 

Knjiga Najhrana za najzdravje ima na koncu seznam najkakovostnejše hrane, ki jo lahko kupimo pri nas. Veliko časa smo porabili, da smo preverili, ali je hrana, ki nam jo ponujajo naši trgovci, zdrava, brez dodatkov in če ustreza našim merilom za najkakovostnejšo hrano. S seznama lahko brez strahu, ne da bi brali deklaracijo izdelka, izbiramo hrano, pri kateri je naveden proizvajalec, kajti ta hrana po deklaraciji sestavin zagotavlja, da je v skladu z merili ocenjevanja.

 

Navedli bomo samo nekaj primerov, kaj naj bi neka hrana vsebovala, oziroma česa naj ne bi vsebovala, da bi dobrodejno vplivala na naše zdravje. Ostale kriterije oziroma merila, ki smo jih uporabili pri našem izboru najkakovostnejše hrane si lahko preberete v knjigi na strani 305 -306.

 

Jogurt: pomembno je, da vsebuje minimalni odstotek (ali celo nič) mlečne maščobe, da ima dodanih čim več mlečnokislinskih bakterij (probiotični jogurt), lahko tudi sadja, da je brez aditivov (konzervansov, umetnih sladil, barvil, zgoščevalcev, ojačevalcev arome idr.), priporočeno je pa tudi, da ima na embalaži natisnjen znak ''varuje zdravje''.

 

Kosmiči: polnozrnati, brez aditivov (umetnih barvil), brez dodanega sladkorja, priporočeno je, da so dodani vitamini in da vsebujejo visoko vrednost prehranske vlaknine.

 

Paradižnikova omaka: paradižnik in voda, brez dodanih aditivov (konzervansov, umetnih sladil, barvil, zgoščevalcev, ojačevalcev arome idr.).

 

Sadni sokovi: 100-odstotni naravni sadni sok, brez dodanega sladkorja, brez aditivov (konzervansov, umetnih sladil, barvil, zgoščevalcev, ojačevalcev arome idr.).

 

© ® ™ 2005, DEBORA, Ljubljana. ''Najhrana'', ''najzdravje'' in ''najhrana za najzdravje'' so zaščitene znamke Debore, Ljubljana.
©2004, 2005 DEBORA, LJUBLJANA
DEBORA, založništvo in promocija kulture, d.o.o., Lipahova ulica 23, 1000 Ljubljana.
Elektronska pošta: info@debora.si, tel.: 01/242 99 00, 01, 04, 05, faks: 01/242 99 06.

Spletna stran www.najhrana.si in vse, kar je na njej in v knjigi NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE, je zaščiteno po Zakonu o avtorski pravici. Kakršnakoli objava in razpolaganje na kakršenkoli način z deli besedila ali s celotnim besedilom je dovoljeno edinole na podlagi pisnega dovoljenja nosilca avtorske pravice Debore, d.o.o., Ljubljana.