Flavonoidi

 

Flavonoidi so vrsta polifenolov in delujejo kot antioksidanti in mutageni. Opisanih je že več kot pet tisoč vrst flavonoidov, o njih izvemo vsak dan kaj novega. Več

 

FlavonoidiFlavonoidi se nahajajo v sadju, zelenjavi, stročnicah, oreških, semenih, žitnih zrnih, čaju in vinu.

 

FLAVONOIDI V CITRUSIH

 

Flavonoidi v citrusih, ki so v tkivu, soku, mesu in lupinici, so eden od razlogov za znamenja zdravstvenega napredka, ki ga omogočajo citrusi; to je tudi eden izmed razlogov, zakaj je cel sadež veliko bolj zdrav kot samo sok. Flavonoidi v citrusih so uspešni pri zaviranju rasti rakastih celic, krepitvi kapilar, protivnetnem delovanju, učinkovito pa delujejo tudi proti alergijam in proti mikrobom. Uživanje flavonoidov preprečuje srčne napade, kapi in številne druge bolezni. Več o tem v knjigi na straneh 123-126. Že ena pomaranča na dan veliko naredi za ohranjanje zdravega srca in ožilja, ker je med drugim tudi bogat vir flavonoidov.

 

FLAVONOIDI V ČAJU

 

Flavonoidi v pravem čaju zmanjšujejo tveganje za nastanek raka na želodcu, prostati, dojkah, trebušni slinavki, širokem črevesu, danki, požiralniku, mehurju in pljučih. Čeprav ima že ena skodelica čaja na dan zdravilne učinke, pa šele s štirimi skodelicami na dan lahko zares občutno zmanjšamo tveganje za nastanek raka. Več o tem v knjigi na strani 193.

 

 

© ® ™ 2005, DEBORA, Ljubljana. ''Najhrana'', ''najzdravje'' in ''najhrana za najzdravje'' so zaščitene znamke Debore, Ljubljana.
©2004, 2005 DEBORA, LJUBLJANA
DEBORA, založništvo in promocija kulture, d.o.o., Lipahova ulica 23, 1000 Ljubljana.
Elektronska pošta: info@debora.si, tel.: 01/242 99 00, 01, 04, 05, faks: 01/242 99 06.

Spletna stran www.najhrana.si in vse, kar je na njej in v knjigi NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE, je zaščiteno po Zakonu o avtorski pravici. Kakršnakoli objava in razpolaganje na kakršenkoli način z deli besedila ali s celotnim besedilom je dovoljeno edinole na podlagi pisnega dovoljenja nosilca avtorske pravice Debore, d.o.o., Ljubljana.