Holesterol

 

Holesterol je mehka, voskasta snov, maščoba, ki je v vsakem delu našega telesa, saj je pomemben sestavni del vseh celičnih membran in ovojnic živčnih celic, iz holesterola pa v našem organizmu nastajajo tudi nekateri pomembni hormoni in vitamin D ter žolčne kisline. Več

 

HolesterolHolesterol je torej nedvomno pomembna sestavina človeškega telesa, težave nastanejo le tedaj, kadar ga je preveč. Raziskave kažejo, da preveč holesterola v krvi "nosi naokrog" kar polovica odraslih ljudi v razvitih državah in tudi v Sloveniji. Dobro se je zavedati, da predstavlja holesterol enega najpomembnejših dejavnikov tveganja za aterosklerozo in razvoj bolezni srca in ožilja. Po telesu se holesterol prenaša s krvjo v obliki lipoproteinov, v katerih so poleg njega še trigliceridi, posebne beljakovine in fosfolipidi.

 

Ločimo: "škodljive" lipoproteine (lipoproteini z majhno gostoto - LDL, lipoproteini z zelo majhno gostoto - VLDL, ostanki VLDL), ki omogočajo kopičenje holesterola v žilni steni, in "koristne" lipoproteine (lipoproteini z veliko gostoto - HDL), ki odstranjujejo holesterol iz žilnih sten. Naš cilj je, da bi bilo škodljivih lipidov v krvi čim manj, holesterola HDL pa čim več.

 

KAKO LAHKO ZMANJŠAMO VSEBNOST HOLESTEROLA V KRVI?

 

Z ustrezno prehrano! Pomembno je, da vemo, da ima uživanje nasičenih maščob veliko večji vpliv na raven holesterola v telesu, kot ga ima prehranski vnos holesterola.

 

Katero najhrano priporočamo za zniževanje holesterola?

 

Borovnice

Oves in stročnice so najcenejše (namesto dragih zdravil) za znižanje skupnega in LDL (slabega) holesterola. Več

Borovnice

Pšenični kalčki vsebujejo fitosterole, ki imajo pomembno vlogo pri zaviranju vpijanja holesterola. Nekaj manj kot šest žlic pšeničnih kalčkov na dan, zmanjša vpijanje holesterola za 42,8 odstotkov.

Borovnice

Pomarančni sok zvišuje HDL ("dobri") holesterol in zmanjšuje LDL ("slabi") holesterol.

Borovnice

Uživanje sojinih beljakovin povzroči opazno splošno znižanje ravni holesterola (za 9,3 odstotka), LDL holesterola (za 12,9 odstotka) in trigliceridov (za 10,5 odstotka) ter majhno, vendar nepomembno zvišanje HDL holesterola.

Borovnice

Katehini v čaju znižujejo raven holesterola, predvsem slabega LDL holesterola.

Borovnice

Oreški so tudi bogat vir fitosterolov, le ti pa imajo lahko pomembno vlogo pri zniževanju ravni holesterola v telesu.

Borovnice

Jogurt je dober za ljudi, ki želijo znižati holesterol. Probiotiki v jogurtu omejijo nastajanje žolčne kisline, kar posledično povzroči manjše dostopnosti holesterola v prebavnem traktu. Ta učinek je najbolj opazen pri ljudeh z visoko ravnijo holesterola.

 

 

© ® ™ 2005, DEBORA, Ljubljana. ''Najhrana'', ''najzdravje'' in ''najhrana za najzdravje'' so zaščitene znamke Debore, Ljubljana.
©2004, 2005 DEBORA, LJUBLJANA
DEBORA, založništvo in promocija kulture, d.o.o., Lipahova ulica 23, 1000 Ljubljana.
Elektronska pošta: info@debora.si, tel.: 01/242 99 00, 01, 04, 05, faks: 01/242 99 06.

Spletna stran www.najhrana.si in vse, kar je na njej in v knjigi NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE, je zaščiteno po Zakonu o avtorski pravici. Kakršnakoli objava in razpolaganje na kakršenkoli način z deli besedila ali s celotnim besedilom je dovoljeno edinole na podlagi pisnega dovoljenja nosilca avtorske pravice Debore, d.o.o., Ljubljana.