|
Holesterol je mehka, voskasta snov, maščoba, ki je v
vsakem delu našega telesa, saj je pomemben sestavni del vseh celičnih
membran in ovojnic živčnih celic, iz holesterola pa v našem organizmu
nastajajo tudi nekateri pomembni hormoni in vitamin D ter žolčne kisline. 
|
Telo si
holesterol zagotavlja s sintezo v jetrih, le slabo tretjino dnevnih
potreb po holesterolu vnašamo s hrano, in to izključno s hrano
živalskega izvora (zapomnimo si, da v nobeni rastlinski hrani
ni niti trohice holesterola!). Veliko ljudi meni, da bo tudi
raven holesterola v krvi visoka, če zaužijemo veliko holesterola,
vendar to v resnici ne drži. Ker je holesterol le v živalskih
maščobah, ste tudi na dobri poti za znižanje ravni holesterola
v krvi in izboljšanje splošnega zdravja, če ste v prehrani pozorni
na količino nasičenih maščob in delno hidrogeniranih olj in jih
skušate nadomestiti z rastlinskimi beljakovinami, kot so stročnice.
|
Holesterol je torej nedvomno pomembna sestavina človeškega
telesa, težave nastanejo le tedaj, kadar ga je preveč. Raziskave kažejo,
da preveč holesterola v krvi "nosi naokrog" kar polovica odraslih ljudi
v razvitih državah in tudi v Sloveniji. Dobro se je zavedati, da predstavlja
holesterol enega najpomembnejših dejavnikov tveganja za aterosklerozo
in razvoj bolezni srca in ožilja. Po telesu se holesterol prenaša s krvjo
v obliki lipoproteinov, v katerih so poleg njega še trigliceridi, posebne
beljakovine in fosfolipidi.
Ločimo: "škodljive" lipoproteine (lipoproteini z majhno
gostoto - LDL, lipoproteini z zelo majhno gostoto - VLDL, ostanki VLDL),
ki omogočajo kopičenje holesterola v žilni steni, in "koristne" lipoproteine
(lipoproteini z veliko gostoto - HDL), ki odstranjujejo holesterol iz
žilnih sten. Naš cilj je, da bi bilo škodljivih lipidov v krvi čim manj,
holesterola HDL pa čim več.
KAKO LAHKO ZMANJŠAMO VSEBNOST HOLESTEROLA V KRVI?
Z ustrezno prehrano! Pomembno je, da vemo, da ima uživanje
nasičenih maščob veliko večji vpliv na raven holesterola v telesu, kot
ga ima prehranski vnos holesterola.
Katero najhrano priporočamo za zniževanje holesterola?
 |
Oves in stročnice so najcenejše (namesto dragih zdravil) za
znižanje skupnega in LDL (slabega) holesterola. 
|
Naš
cilj je ohranjanje nizke ravni holesterola. To lahko
dosežemo, da povečamo količino zaužitih stročnic in jih
vsak dan zaužijemo pol skodelice. V primerjavi z ovsom,
ki prav tako znižuje raven holesterola, so se stročnice
še bolj izkazale. Ljudem, ki so vsak dan pojedli pol
skodelice stročnic, se je holesterol v krvi zmanjšal
približno toliko kot ljudem, ki so vsak dan pojedli eno
skodelico ovsenih kosmičev. Torej, če želimo zase narediti
nekaj dobrega in si znižati raven holesterola in raven
trigliceridov v krvi, pojejmo na dan pol skodelice stročnic!
|
|
 |
Pšenični kalčki vsebujejo fitosterole, ki imajo pomembno vlogo
pri zaviranju vpijanja holesterola. Nekaj manj kot šest žlic pšeničnih
kalčkov na dan, zmanjša vpijanje holesterola za 42,8 odstotkov. |
 |
Pomarančni sok zvišuje HDL ("dobri") holesterol in zmanjšuje LDL
("slabi") holesterol. |
 |
Uživanje sojinih beljakovin povzroči opazno splošno znižanje ravni
holesterola (za 9,3 odstotka), LDL holesterola (za 12,9 odstotka)
in trigliceridov (za 10,5 odstotka) ter majhno, vendar nepomembno
zvišanje HDL holesterola. |
 |
Katehini v čaju znižujejo raven holesterola, predvsem slabega LDL
holesterola. |
 |
Oreški so tudi bogat vir fitosterolov, le ti pa imajo lahko pomembno
vlogo pri zniževanju ravni holesterola v telesu. |
 |
Jogurt je dober za ljudi, ki želijo znižati holesterol. Probiotiki
v jogurtu omejijo nastajanje žolčne kisline, kar posledično povzroči
manjše dostopnosti holesterola v prebavnem traktu. Ta učinek je najbolj
opazen pri ljudeh z visoko ravnijo holesterola. |
© ® ™ 2005, DEBORA, Ljubljana. ''Najhrana'',
''najzdravje''
in ''najhrana za najzdravje'' so zaščitene znamke Debore, Ljubljana. ©2004,
2005 DEBORA, LJUBLJANA
DEBORA, založništvo in promocija kulture, d.o.o., Lipahova ulica 23, 1000 Ljubljana.
Elektronska pošta: info@debora.si,
tel.: 01/242 99 00, 01, 04, 05, faks: 01/242
99
06.
Spletna stran www.najhrana.si in vse, kar je na
njej in v knjigi NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE, je zaščiteno po Zakonu o avtorski
pravici. Kakršnakoli objava
in razpolaganje na kakršenkoli način z deli besedila ali s celotnim besedilom
je dovoljeno edinole na podlagi pisnega dovoljenja nosilca avtorske pravice
Debore, d.o.o., Ljubljana.
|