Jogurt

Nadomestek: kefir

 

Jogurt vsebuje:

 

Pika

kulture živih mikroorganizmov,

Jogurt

Pika

popolne beljakovine,

Pika

kalcij,

Pika

vitamin B 2 (riboflavin),

Pika

vitamin B 12,

Pika

kalij,

Pika

magnezij,

Pika

cink.

 

Večina nas ima rada jogurt - vsaj v eni obliki izmed številnih ponujenih v današnjih trgovinah. Poznati pa je treba še nekaj dejstev, da nam bo to živilo koristilo. Eden izmed najbolj pomembnih vidikov jogurta, kot vira zdravju koristnih snovi je sinergija dveh snovi, ki dobrodejno vplivata na zdravje: prebiotikov in probiotikov. Več

 

Jogurt vsebuje veliko dobrodejnih snovi za zdravje, vključno z dejavnimi kulturami živih mikroorganizmov, beljakovinami, s kalcijem in z vitamini B. Glavni dobrodejni učinek jogurta je sinergija vseh teh snovi. Dokazane so njegove sposobnosti v boju proti raku, zniževanja holesterola in zmožnost oviranja ''neprijateljskih'' bakterij. Več

 

BAKTERIJE V PREBAVEM TRAKTU

 

V našem prebavnem traktu prebiva več kot petsto vrst bakterij - nekatere so za zdravje dobre, nekatere pa slabe. Dobrodejni mikrobi so potrebni za presnavljanje ogljikovih hidratov, nastajanje aminokislin, nastajanje vitamina K in predelavo raznih hranilnih snovi. Več o tem v knjigi na strani 233.

 

KULTURE ŽIVIH MIKROORGANIZMOV

 

Kupujmo jogurt, ki vsebuje kulture živih mikroorganizmov, če želimo, da bo pri pospeševanju našega zdravja učinkovit. Glede na vrsto mleka pri izdelavi poznamo tri osnovne vrste jogurta: navadni jogurt, jogurt, ki vsebuje malo maščob in jogurt brez maščob. Najboljši za zdravje je tisti brez maščob. Več o tem v knjigi na straneh 233-235.

 

Pri nakupu se zavedajmo, da okusni sadni jogurti vsebujejo zelo veliko sladkorja in da je dobro poiskati jogurt s čim več bakterijskih kultur.

Poziv za potrošnike: Izdelovalci jogurtov bi morali v jogurt dodati vitamin D, ki je ključnega pomena pri presnavljanju kalcija. Več

 

DOBRODEJNI UČINKI PROBIOTIKOV

 

Učinek jogurta na prebavni trakt je največji razlog, da ga štejemo k najhrani. Naša sposobnost absorbiranja hranilnih snovi je odvisna od zdravega prebavnega sistema. Absorpcija telesu zagotovi, da dobi iz živil potrebne hranilne snovi. Ta zmožnost lahko s staranjem oslabi. Jogurt spodbuja zdravje prebavil in s tem pomaga ohranjati zdravje.

 

PROBIOTIKI, OROŽJE PROTI BOLEZNIM

 

Bolezni na katere ima jogurt dober učinek so:

 

Rak: Probiotiki zmanjšujejo možnost nastanka raka, predvsem raka na širokem črevesju in tudi raka dojk. Več o tem v knjigi na strani 236.

 

Alergije: Probiotiki pomagajo blažiti atopični ekcem in alergijo na mleko. Pozitivno učinkujejo tudi na zdravje kože in na zdravje prebavnega trakta. Več o tem v knjigi na straneh 236-237.

 

Laktozna intoleranca: Nekateri ljudje ne prenašajo mleka, ker nimajo encima, ki bi razgradil mlečni sladkor (laktozo). Probiotiki v jogurtu prebavijo laktozo namesto nas in tako pomagajo omiliti laktozo intoleranco. Več o tem v knjigi na strani 237.

 

Vnetna bolezen črevesja: Probiotiki pomagajo uravnavati vnetne reakcije v telesu, s čimer blažijo simptome te bolezni. Sprejeti so bili tudi kot oblika zdravljenja. Več o tem v knjigi na strani 237.

 

Sindrom razdražljivega črevesja: Probiotiki spremenijo tako vrsto kot tudi aktivnost mikroflore v prebavilih, s čimer blažijo simptome sindroma razdražljivega črevesja.

 

Hipertenzija: Probiotiki spodbujajo nastanek snovi, podobnih zdravilom, ki v telesu delujejo podobno kot farmakološka zdravila za zniževanje krvnega tlaka.

 

Zniževanje holesterola: Probiotiki v jogurtu omejijo nastajanje žolčnih kislin, kar posledično povzroči manjše dostopnosti holesterola v prebavnem traktu.

 

Čiri: Probiotiki pomagajo odstraniti patogeno bakterijo Helicobacter pylori, ki je ena izmed glavnih vzrokov za nastanek čirov.

 

Diareja: Probiotiki v jogurtu so dobri pri zdravljenju diareje z antibiotiki, saj krepijo imunski sistem, pomagajo izriniti negativno mikrofloro iz prebavil in spodbujajo rast koristnih bakterij. Več o tem v knjigi na strani 238.

 

Vaginalne infekcije in okužbe sečil: Probiotiki v jogurtu se borijo proti patogenim bakterijam, hkrati pa izrinjajo ''slabo'' mikrofloro in spodbujajo rast koristnih bakterij. Več o tem v knjigi na strani 238

 

JOGURT: ODLIČNJAK V RAZREDU MLEČNIH IZDELKOV

 

Danes večina ljudi ob obrokih ne spije več kozarca mleka, temveč gazirano pijačo. To početje je že in bo še imelo katastrofalne posledice na zdravje ljudi. Odstotek ameriških najstnikov, ki ne zadosti potrebe po kalciju, je dosegel že ogromno številko. Ker jogurt vsebuje veliko kalcija in kalija ter malo kalorij, je boljši od nemastnega mleka. Kalij ima pomembno vlogo pri uravnavanju krvnega tlaka, kalcij pa je med drugim dober tudi za ženske v menopavzi in za boj proti osteoporozi. Poleg tega pa tudi spodbuja oblikovanje kosti. Več o tem v knjigi na strani 239.

 

JOGURT: ODLIČEN VIR PREBAVLJIVIH BELJAKOVIN

 

Jogurt vsebuje dvakrat toliko beljakovin kot mleko. Zato je še posebno priporočljiv za starejše in za vse tiste, ki jim z njihovo prehrano ne uspe zaužiti dovolj velike količine beljakovin in kalcija.

 

Dobro si je zapomniti, da zdravje kosti in preprečevanje osteoporoze ni odvisno le od dodajanja kalcija, ampak tudi od uživanja zadostnih količin beljakovin. Jogurt je s svojimi dobro prebavljivimi beljakovinami in kalcijem rešitev za te težave.

 

 

© ® ™ 2005, DEBORA, Ljubljana. ''Najhrana'', ''najzdravje'' in ''najhrana za najzdravje'' so zaščitene znamke Debore, Ljubljana.
©2004, 2005 DEBORA, LJUBLJANA
DEBORA, založništvo in promocija kulture, d.o.o., Lipahova ulica 23, 1000 Ljubljana.
Elektronska pošta: info@debora.si, tel.: 01/242 99 00, 01, 04, 05, faks: 01/242 99 06.

Spletna stran www.najhrana.si in vse, kar je na njej in v knjigi NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE, je zaščiteno po Zakonu o avtorski pravici. Kakršnakoli objava in razpolaganje na kakršenkoli način z deli besedila ali s celotnim besedilom je dovoljeno edinole na podlagi pisnega dovoljenja nosilca avtorske pravice Debore, d.o.o., Ljubljana.