Karotenoidi

 

KarotenoidiSo predstavniki rastlinskih pigmentov, ki jih najdemo v rdeči in rumeni zelenjavi sadju (paradižnik, buče, brokoli, korenje, marelice, mango, indijski krompir). Gre za pomembno vrsto rastlinskih hranilnih snovi, ki vsebujejo alfakaroten, betakaroten, lutein/zeaksantin in likopen. Te snovi delujejo kot antioksidanti. Varujejo nas pred rakom in lajšajo tegobe staranja.

 

Viri karotenoidov so:

 

Brokoli. Brokoli nam lahko pomaga pri očesni mreni, saj vsebuje veliko močnih fitokemičnih karotenoidnih oksidantov luteina in zeaksantina. Listi brokolija vsebujejo več karotenoidov kot cvetovi. Več o tem v knjigi na strani 101.

 

Buče. Ključna hranilna snov - dejavnik, ki buče uvršča v sam vrh seznama najhrane za najzdravje - je skupna moč različnih vrst karotenoidov v bučah. Buče so ena izmed najbogatejših in najučinkovitejših zalog karotenoidov, kar jih poznamo. Že polovica skodelice buč vsebuje več kot dvakratno količino dnevnega vnosa alfakarotena in 100 odstotkov dnevnega vnosa betakarotena, ki ju priporoča knjiga Najhrana za najzdravje. Več o tem v knjigi na straneh 135-145.

 

Paradižnik. V zadnjem času sta postala pomembna dva nova karotenoida z obetajočimi dobrodejnimi učinki na zdravje. To sta fitoen in fitofluen. Oba sta v paradižniku in v izdelkih iz paradižnika. Za fitoen se je izkazalo, da ima močne antioksidacijske sposobnosti in da deluje antikancerogeno. Že prve raziskave kažejo, da imata ti dve snovi pomembno vlogo pri sposobnosti paradižnika v boju proti raku in drugim boleznim. Likopen, eden izmed karotenoidov, največ pripomore k zdravilnemu učinku paradižnika na zdravje. Več o tem v knjigi na straneh 199-205.

 

Špinača. V špinači so prisotni karotenoidi lutein, zeaksantin in betakaroten. Poznan je neposredni vpliv uživanja hrane, bogate z luteinom/zeaksantinom na razširjenost degeneracije očesne pege. Uživanje hrane, ki vsebuje lutein/zeaksantin, ima podoben vpliv tudi na razširjenost očesne mrene. Oba karotenoida pomagata preprečevati tudi številne druge očesne bolezni. Več o tem v knjigi na straneh 179-182.

 

Nasvet: Prizadevajmo si, da dnevni cilj vnosa karotenoidov dosežemo s tedenskim povprečjem te pomembne vrste rastlinskih hranilnih snovi (npr. dnevni vnos je lahko višji ali nižji od priporočenega, v celotnem tednu pa naj bo povprečni vnos blizu priporočenega dnevnega cilja). Več

 

 

© ® ™ 2005, DEBORA, Ljubljana. ''Najhrana'', ''najzdravje'' in ''najhrana za najzdravje'' so zaščitene znamke Debore, Ljubljana.
©2004, 2005 DEBORA, LJUBLJANA
DEBORA, založništvo in promocija kulture, d.o.o., Lipahova ulica 23, 1000 Ljubljana.
Elektronska pošta: info@debora.si, tel.: 01/242 99 00, 01, 04, 05, faks: 01/242 99 06.

Spletna stran www.najhrana.si in vse, kar je na njej in v knjigi NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE, je zaščiteno po Zakonu o avtorski pravici. Kakršnakoli objava in razpolaganje na kakršenkoli način z deli besedila ali s celotnim besedilom je dovoljeno edinole na podlagi pisnega dovoljenja nosilca avtorske pravice Debore, d.o.o., Ljubljana.