Mikrohranila

 

MikrohranilaDa bi se lahko naučili presojati, katera hrana je zdrava, moramo poznati njene sestavine. Maščobe, ogljikove hidrate in beljakovine že poznamo, obstajajo pa tudi manjši delci - to so mikrohranila.

Med mikrohranila spadajo:

 

Borovnice

vitamini,

Borovnice

minerali,

Borovnice

fitonutrienti (rastlinske hranilne snovi).

 

Vitamine in minerale poznamo vsi, tretje skupine mikrohranil - fitonutriente pa verjetno večina še ne pozna, vendar pa je ravno ta skupina zelo pomembna, saj te snovi dobro vplivajo na človeško zdravje. Obstaja več vrst rastlinskih hranilnih snovi in vsaka izmed njih pomaga preprečevati drugo vrsto bolezni. Rastlinske hranilne snovi so nevitaminski, nemineralni deli hrane, ki dobro vplivajo na zdravje.

 

Tri najpomembnejše vrste zdravilnih rastlinskih hranilnih snovi:

 

Borovnice

polifenoli,

Borovnice

karotenoidi,

Borovnice

fitoestrogeni.

    Več

 

KAKO LAHKO MIKROHRANILA PODALJŠAJO NAŠE ZDRAVJE?

 

Moč za vsakdanje premagovanje naporov in škodljivih dejavnikov moramo telesu zagotoviti s prehrano. Mikrohranila oskrbujejo telo s snovmi za njegovo krepitev. Nastopajo tudi kot močni antioksidanti. Ti pomagajo pri zaviranju oksidacije celic, ki bi sicer povzročila, da bi naše telo zarjavelo kot staro kolo. Torej drži tudi stara slovenska modrost, ki pravi, da eno jabolko na dan odžene zdravnika stran. Pomagala pa nam bo tudi hrana, ki vsebuje vitamina C in E, betakaroten ter minerale, kot je selen. Več o tem v knjigi na straneh 50-52.

 

 

© ® ™ 2005, DEBORA, Ljubljana. ''Najhrana'', ''najzdravje'' in ''najhrana za najzdravje'' so zaščitene znamke Debore, Ljubljana.
©2004, 2005 DEBORA, LJUBLJANA
DEBORA, založništvo in promocija kulture, d.o.o., Lipahova ulica 23, 1000 Ljubljana.
Elektronska pošta: info@debora.si, tel.: 01/242 99 00, 01, 04, 05, faks: 01/242 99 06.

Spletna stran www.najhrana.si in vse, kar je na njej in v knjigi NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE, je zaščiteno po Zakonu o avtorski pravici. Kakršnakoli objava in razpolaganje na kakršenkoli način z deli besedila ali s celotnim besedilom je dovoljeno edinole na podlagi pisnega dovoljenja nosilca avtorske pravice Debore, d.o.o., Ljubljana.