Nasveti in priporočila knjige

 

Danes je jesti zdravo vse težje, tarnajo ljudje. Omejite maščobe, ogljikove hidrate, pa previdno z beljakovinami, to so nasveti s te in one strani. Preveč nepopolnih informacij nas samo zmede, učinek pa je največkrat nasproten. In zato je tukaj knjiga Najhrana za najzdravje, štirinajst vrst hrane, ki bodo spremenile vaše življenje. Poleg pravilne prehrane avtor knjige ustrezno vključuje tudi telesno vadbo, obvladovanje stresa, zaupanje, prijateljstvo, smeh, spanje in druge prvine, potrebne za dolgo in zdravo življenje.

Želimo, da bi vam knjiga Najhrana za najzdravje pomagala, da boste imeli boljšo in bolj zdravo prihodnost, zato vam tudi v nadaljevanju podajamo nekaj nasvetov:

 

Borovnice

Hrana je užitek. Ko se usedete za mizo, niste pacienti, ampak posamezniki. Hrana mora biti užitek v življenju. Knjiga Najhrana za najzdravje vam bo pomagala to doseči.

Borovnice

Mogoče ste tip bralca, ki ne želi prebrati ogromnih količin besedila. Saj vam tudi ni treba. Vse, kar morate storiti, je, da preletite osnovna načela Najhrane za najzdravje, prelistate poglavja o posamezni vrsti hrane, pregledate nakupovalne sezname in že ste pripravljeni na izboljšanje vaših prehranjevalnih navad in življenja.

Borovnice

Če se iz knjige Najhrana za najzdravje ne boste naučili ničesar drugega, si zapomnite vsaj to, da morate borovnice in špinačo jesti skoraj vsak dan ter lososa ali njegove nadomestke dvakrat do štirikrat na teden. Že samo te tri vrste hrane lahko spremenijo vaše življenje in zdravje.

Borovnice

Brokoli je zelenjava z najmočnejšim preventivnim delovanjem proti raku širokega črevesa, predvsem pri kadilcih, mlajših od 65 let. Če ste kdaj kadili, jejte brokoli! To seveda velja tudi za nekadilce.

Borovnice

Koruza je edinstvena vrsta žita, saj vsebuje pet vrst karotenoidov. Pomembne količine teh karotenoidov vsebuje samo rumena koruza, bela koruza teh snovi nima.

Borovnice

Veliko ljudi verjame, da ogljikovi hidrati zvišujejo telesno težo in da so slabi za zdravje. Na tržišču se pojavljajo živila z oznako "brez ogljikovih hidratov". Kupci, ki bi radi shujšali, mislijo, da bodo ogljikovi hidrati uničili vsako upanje za zmanjšanje telesne teže. V tej bitki so predvsem potrošniki pozabili na dejstvo, da tako kot maščobe in beljakovine tudi vsi ogljikovi hidrati niso enaki.

Borovnice

V trgovini preglejte polico s kruhom. Verjetno boste našli številne nove vrste kruha, na katerih piše, da so zdravi. Vsebujejo več prehranske vlaknine kot včasih, mogoče imajo dodano sojino moko in so narejeni iz polnovrednih žitnih zrn. Z uživanjem teh zdravih vrst kruha preprosto povečate celotno količino zaužitih polnovrednih žitnih zrn in izboljšate splošno zdravje.

Borovnice

Pri majhnih količinah zaužitega vitamina C je tveganje za zlom kolka še enkrat večje.

Borovnice

Olupek citrusov vsebuje veliko hranilnih snovi, vendar pa moramo pred uživanjem citruse skrbno oprati v topli vodi z malo tekočega mila, še bolje pa je, da kupimo organsko pridelane citruse. Pri nekaterih ljudeh limonin iz olupkov citrusov povzroča vnetje kože.

Borovnice

Cele pomaranče lahko hranite v hladilniku ali na sobni temperaturi. Ohranijo se približno dva tedna. Ne shranjujte jih v plastičnih vrečkah, ker lahko postanejo plesnive.

Borovnice

Dobro preberite etikete na embalaži soka. Nekateri sokovi vsebujejo več sladkorja in pšeničnega sirupa kot npr. pomarančnega soka. Kupujte le 100-odstotni sok.

Borovnice

Uživanje karotenoidov znižuje tudi tveganje za nastanek očesne mrene in degeneracijo rumene pege.

Borovnice

Buče zmešamo z jogurtom z malo maščobe (ali brez nje) ali z jabolčno čežano. Dodamo lahko ajdov med in nekaj rozin. Buče lahko dodamo k raznim juham, kruhu in pecivu.

Borovnice

Vedeti moramo, da obstajajo tudi dobre maščobe. Dobri člani družine maščob so mononenasičene maščobe - maščobe, ki jih najdemo v olivnem in repičnem olju ter polinenasičene maščobe - omega-3 maščobne kisline. Te maščobe ne varujejo le srca in ožilja, ampak tudi znižujejo tveganje za nastanek raka in odpornosti na inzulin, fiziološkega stanja, ki lahko pripelje do nastanka sladkorne bolezni.

Borovnice

Res je, da ribje olje (olje iz jeter polenovke) vsebuje velik odmerek omega-3 maščobnih kislin (ki so verjetno varovale naše stare starše pred mnogimi boleznimi), vendar pa je tudi res, da ima izredno slab okus in da je lahko okuženo z živim srebrom in PCB-jem (poliklorirani bifenil).

 

Seznam nasvetov iz knjige Najhrana za najzdravje bomo dopolnjevali, zato stran NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE redno obiskujte. Sproti vas bomo obveščali o rezultatih najnovejših znanstvenih raziskav z vsega sveta!

 

© ® ™ 2005, DEBORA, Ljubljana. ''Najhrana'', ''najzdravje'' in ''najhrana za najzdravje'' so zaščitene znamke Debore, Ljubljana.
©2004, 2005 DEBORA, LJUBLJANA
DEBORA, založništvo in promocija kulture, d.o.o., Lipahova ulica 23, 1000 Ljubljana.
Elektronska pošta: info@debora.si, tel.: 01/242 99 00, 01, 04, 05, faks: 01/242 99 06.

Spletna stran www.najhrana.si in vse, kar je na njej in v knjigi NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE, je zaščiteno po Zakonu o avtorski pravici. Kakršnakoli objava in razpolaganje na kakršenkoli način z deli besedila ali s celotnim besedilom je dovoljeno edinole na podlagi pisnega dovoljenja nosilca avtorske pravice Debore, d.o.o., Ljubljana.