Orehi

Nadomestki: mandlji, pistacija, sezamova semena, arašidi, sončnična in bučna semena, lešniki, makadamijski orehi, hikori, akažu.

 

Orehi vsebujejo:

 

Pika

rastlinske omega-3 maščobne kisline,

Orehi

Pika

vitamin E,

Pika

magnezij,

Pika

polifenole,

Pika

beljakovine,

Pika

prehransko vlaknino,

Pika

kalij,

Pika

rastlinske sterole,

Pika

vitamin B 6,

 
Pika

arginin,

 
Pika

lipide.

 

 

Čeprav orehi res vsebujejo veliko kalorij, so odlični za zdravje in so pomemben dodatek k prehrani. Z uživanjem oreškov petkrat na teden zmanjšamo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja ter možnost srčnega napada celo za 51 odstotkov. Več o tem v knjigi na straneh 218-219.

 

KATERI OREŠKI?

 

Orehi so zvezda vseh oreškov, prav vsi oreški in semena pa veliko pripomorejo k dobremu zdravju, saj so zibelka narave in v osnovi predstavljajo shrambo, ki vsebuje izredno skoncentrirane količine beljakovin, kalorij in hranilnih snovi, ki jih rastlina potrebuje za rast. Poleg zvezdnih orehov sta prvovrstni izbiri še mandlji in pistacija, med semeni pa bučna in sončnična.Več

 

Ali veste,

 

Pika

da arašidi pravzaprav niso oreški, temveč spadajo med stročnice in so bližnji sorodniki fižola; med oreške jih štejemo zaradi podobnih prehranskih značilnosti;

Pika

da na Kitajskem pistacije zaradi njihove značilne napol odprte lupine imenujejo ''veseli oreški''?

 

Poziv za potrošnike: Pridelovalci arašidov bi morali pakirati in prodajati surove ali pražene arašide skupaj z rjavkasto kožico, v kateri so skriti dobrodejni učinki vseh polifenolov.

 

OREŠKI NA KRATKO

 

Porcija oreškov z lupino znaša 28 gramov. 28 gramov oreškov pomeni približno 10 do 48 oreškov, kar je odvisno od njihove velikosti. Ena porcija oreškov vsebuje od 150 do 200 kalorij.

 

SEMENA

 

Semena za zdaj še niso bila tako dobro raziskana kot oreški, glede na njihove prehranske značilnosti pa lahko predvidevamo, da so prav tako pomembna za naše zdravje kot oreški. Pravzaprav vsako seme ali sadež, ki pod krhko lupino vsebuje užitno jedro, imenujemo orešek. Zato ni prav, da oreške ločujemo od semen. Oreški in semena tako zajemajo vse od mandljev do orehov pa tudi sončnična, sezamova, bučna in borova semena. Več

 

ALI OREŠKI RES REDIJO?

 

Res je, da imajo oreški veliko kalorij. Ključni pojem, povezan z oreški, je nadomestitev, to pomeni, da z njimi nadomestimo kako drugo hrano. Niti za en sam dekagram se ne boste zredili, če boste vsaj petkrat na teden zaužili 28 gramov oreškov kot nadomestek. V resnici so ljudje, ki z uravnoteženo prehrano uživajo tudi oreške, bolj suhi kot tisti, ki jih ne uživajo, saj oreški dajejo občutek sitosti. Več

 

 

KOLIKO PRIPOMOREJO OREŠKI K ZDRAVJU?

 

Bolezni srca in ožilja

 

Uživanje oreškov zmanjšuje tveganje za nastanek koronarne srčne bolezni. Ljudje, ki uživajo to živilo petkrat ali večkrat na teden, imajo manjše tveganje (od 15 do 51 odstotkov) za nastanek koronarne srčne bolezni. Celo pri ljudeh, ki uživajo oreške zgolj enkrat na mesec, se pojavi določeno znižanje tveganja. Ena od snovi v oreških, predvsem v orehih, ki najbolje vpliva na zdravje srca, so omega-3 maščobne kisline. Podobno kot aspirin tudi omega-3 maščobne kisline ''redčijo'' kri ter tako veliko pripomorejo k prostemu pretoku krvi, saj zmanjšujejo možnost nastajanja strdkov in njihovo oprijemanje na stene krvnih žil. Omega-3 maščobne kisline delujejo tudi protivnetno in tako varujejo pred vnetjem krvnih žil - stanje, ki ovira krvni pretok. Znižan krvni tlak je še en dobrodejni učinek omega-3 maščobnih kislin, zmanjševanje visokega krvnega tlaka pa je odličen način za zmanjšanje tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja ter celo degeneracije rumene pege. Orehi so bogat vir arginina, ki je esencialna aminokislina. Arginin pomaga ohranjati gladko notranjost krvnih žil, spodbuja prožnost žil in s tem poveča pretok krvi, hkrati pa znižuje krvni tlak in blaži hipertenzijo. Najboljši viri arginina med oreški in semeni so:Več o tem v knjigi na straneh 225-226.

 

Oreški in sladkorna bolezen

 

V oreških sta prehranska vlaknina in magnezij, ki pomagata ohranjati ravnovesje med inzulinom in glukozo, kar nas varuje pred nastankom sladkorne bolezni. Več o tem v knjigi na strani 226.

 

OREŠKI NAS REŠUJEJO

 

Poleg vpliva na zdravje srca in zmanjševanja možnosti sladkorne bolezni imajo oreški osupljivo velik vpliv na splošno zdravje. So izjemna najhrana, saj je število njihovih dobrodejnih učinkov na zdravje tako veliko.

 

Prehranska vlaknina: Oreški so bogat vir prehranske vlaknine. Več

 

Vitamin E: Oreški in semena so dober vir tega vitamina, ki ga večina ljudi v vsakdanji prehrani še zdaleč ne zaužije dovolj. Ena od sestavin vitamina E - gamatokoferol - ima močne protivnetne lastnosti. Več

 

Oreški so tudi hrana za možgane. Velike količine prehranskega (ne v obliki dodatkov k prehrani) vnosa vitamina C in E povzroči manjše tveganje za nastanek Alzheimerjeve bolezni.

 

Folna kislina: Ta hranilna snov preprečuje prirojene okvare, predvsem živčne cevi, npr. spide bifide. Oreški so bogat vir folne kisline. Več

 

Baker: Baker v oreških pomaga ohranjati zdravo raven holesterola, pripomore k zdravemu krvnemu tlaku in pomaga preprečevati nenormalno presnavljanje glukoze.

 

Magnezij: ta hranilna snov je v oreških v velikih količinah. Nizek vnos magnezija je povezan z večjim tveganjem za srčni napad. Več

 

Resveratrol: Flavonoid resveratrol, ki ga je veliko v olupkih grozdnih jagod in v rjavkasti kožici arašidov deluje antikancerogeno, pa tudi protivnetno, kar je povezano z ohranjanjem zdrave ravni holesterola.

 

Elagična kislina: To je polifenol, ki ga je veliko v oreških, predvsem v orehih. Preprečuje nastanek raka, saj vpliva na začetek delovanja in razstrupljanje potencialnih rakotvornih snovi.

 

OREŠKI V KUHINJI

 

Na hladnem (najbolje v hladilniku) jih lahko hranimo v nepredušni posodi šest mesecev, v zamrzovalniku pa do enega leta. Dobra izbira za nakup so suhi praženi oreški. Izogibajmo se tistim z dodanimi olji in drugimi dodatki (npr. konzervansi, sladili, s soljo idr.). Več

 

 

© ® ™ 2005, DEBORA, Ljubljana. ''Najhrana'', ''najzdravje'' in ''najhrana za najzdravje'' so zaščitene znamke Debore, Ljubljana.
©2004, 2005 DEBORA, LJUBLJANA
DEBORA, založništvo in promocija kulture, d.o.o., Lipahova ulica 23, 1000 Ljubljana.
Elektronska pošta: info@debora.si, tel.: 01/242 99 00, 01, 04, 05, faks: 01/242 99 06.

Spletna stran www.najhrana.si in vse, kar je na njej in v knjigi NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE, je zaščiteno po Zakonu o avtorski pravici. Kakršnakoli objava in razpolaganje na kakršenkoli način z deli besedila ali s celotnim besedilom je dovoljeno edinole na podlagi pisnega dovoljenja nosilca avtorske pravice Debore, d.o.o., Ljubljana.