Oves

Super nadomestki: pšenični kalčki in mleto laneno seme.

Nadomestki: rjavi riž, ječmen, pšenica, ajda, rž, proso, pšenica bulgur, amarant, kvinoja, tritikala, kamut, koruza, divji riž, kuskus, pira.

 

Oves vsebuje:

 

Pika

malo kalorij,

Oves

Pika

veliko prehranske vlaknine,

Pika

beljakovine,

Pika

magnezij,

Pika

kalij,

Pika

cink,

Pika

baker,

Pika

mangan,

Pika

selen,

Pika

tiamin,

Pika

rastlinske hranilne snovi (polifenole, fitoestrogene, lignin, inhibitorje proteaz),

Pika

vitamin E.

 

 

Oves odlično vpliva na zdravje, ker nas varuje pred boleznimi (koronarna srčna bolezen, rak), poleg tega je pa tudi poceni, lahko dostopen in preprosto ga je vključiti v prehrano. Že samo skodelica ovsa ali njegovega nadomestka na dan bo ohranjala naše zdravje. Če si ga pripravimo za zajtrk, nas ''oboroži'' z energijo za ves dan, saj je tudi odličen vir kompleksnih ogljikovih hidratov. Oves vsebuje dvakrat toliko beljakovin kot rjavi riž. Je tudi bogat vir tiamina, železa, selena in vsebuje rastlinske hranilne snovi, ki vzbujajo upanje za omejevanje nastanka srčnih bolezni in nekaterih vrst raka. Več

 

OVES IN KRVNI SLADKOR

 

Betaglukan je topna prehranska vlaknina v ovsu, ki znižuje holesterol in je dobra za ljudi, ki imajo sladkorno bolezen tipa 2. Več

 

FITONUTRIENTI V OVSU

 

Raziskovalci odkrivajo novosti o rastlinskih hranilnih snoveh (fitonutrientih) v žitnih zrnih in njihovih učinkih na preprečevanje nastanka bolezni. Ovseni kalčki in kosmiči vsebujejo koncentrirano količino rastlinskih hranilnih snovi, vključno s kafeično in ferulično kislino. Slednja je obetajoča pri preprečevanju nastanka raka na debelem črevesu pri živalih. Ferulična kislina je močan antioksidant, ki uničuje proste radikale in tako varuje telo pred škodo oksidacije. Več o tem v knjigi na strani 108.

 

KAKO VELIKA JE ENA PORCIJA?

 

Na dan bi morali zaužiti 5 do 7 porcij polnovrednih žitnih zrn, kar se sliši ogromno, vendar to ni težko, ker je standardna mera majhna. Poglejmo nekaj tipičnih porcij:

 

Pika

1 rezina kruha, 1 majhna žemljica,

Pika

1/2 skodelice kuhanih žitaric, riža ali testenin,

Pika

5 ali 6 majhnih keksov (krekerjev),

Pika

1 majhen kos pite,

Pika

1 majhna tortilja,

Pika

3 kosi riževega ali koruznega peciva,

Pika

1/2 navadne štručke ali 1/2 štručke za hamburger,

Pika

1 porcija hladnih žitaric.

 

KORUZA

 

Je zelenjava, ki pravzaprav spada med žita. Koruza je edinstvena vrsta žita, saj vsebuje pet vrst karotenoidov: betakaroten, alfakaroten, betakriptoksantin in lutein/zeaksantin. Pomembne količine teh snovi vsebuje samo rumena koruza, medtem, ko jih bela koruza nima.

 

SUPER NADOMESTEK: LANENA SEMENA

 

So najboljši nadomestek ovsa in vsestranski zaklad hranilnih snovi, kot so: vlaknine, beljakovine, magnezij, železo in kalij. Posebno pozornost si zaslužijo, ker so najboljši rastlinski vir omega-3 maščobnih kislin. Omenimo še rastlinske estrogene - lignine, ki varujejo telo pred nastankom raka dojk. Več

 

SUPER NADOMESTEK: PŠENIČNI KALČKI

 

Pšenični kalčki so zarodki pšeničnega zrna, ki še ni bilo kuhano, mleto ali oluščeno in vsebujejo ogromno hranilnih snovi. Pšenični kalčki so, tako kot laneno seme, eden izmed redkih rastlinskih virov omega-3 maščobnih kislin. Vsebujejo tudi fitosterole, ki imajo pomembno vlogo pri zaviranju vpijanja holesterola. Enostavno jih lahko potresemo po ovseni kaši, jogurtu, dodamo jih k palačinkam, pecivu ali kruhu. Več o tem v knjigi na straneh 110-111.

 

ALI OGLJIKOVI HIDRATI ZVIŠUJEJO TELESNO TEŽO?

 

Mnogi mislijo, da ogljikovi hidrati res redijo, ker so pozabili naj dejstvo, da tako kot maščobe in beljakovine tudi vsi ogljikovi hidrati niso enaki. Redijo enostavni ogljikovi hidrati, ki jih vsebujejo piškoti, krofi, sladice, kolači in kruh, ki vsebujejo veliko sladkorja in maščob, ter pogosto tudi transmaščobe. Ogljikovi hidrati v polnovrednih žitnih zrnih pa imajo malo kalorij, in če boste uživali takšna živila, se ne boste zredili. Več

 

KATERA SO PRAVA POLNOVREDNA ŽITNA ZRNA?

 

Nekateri ljudje verjamejo, da jedo zdravo hrano, ki vsebuje veliko polnovrednih žitnih zrn, ker na embalaži živil preberejo izraze, kot so ''medena pšenica'', ''mnogozrnat'' - npr. kruh, ''zdrava pšenica'' itd. Zavedati se moramo, da to ni vedno res, zato moramo biti pri nakupih še toliko bolj pazljivi. V trgovini preglejte polico s kruhom. Verjetno boste našli številne nove vrste kruha, na katerih piše, da so zdravi. Če vsebujejo več prehranske vlaknine kot včasih, imajo dodano sojino moko in so narejeni iz polnovrednih žitnih zrn, potem je uživanje takih vrst kruha korak k zdravju.

 

KAJ SPLOH SO POLNOVREDNA ŽITNA ZRNA?

 

Polnovredno žitno zrno - pa naj bo to ječmenovo, ovseno, pšenično ali drugo mora vsebovati vse dele zrna: ovoj, jedro ali endosperm in kalček. S predelavo žitnih zrn v belo moko ali beli riž, odstranimo ovojni del in kalček zrna ter vse njune hranilne snovi, antioksidante in rastlinske hranilne snovi. Pri predelavi ostane le škrobnata snov, iz katere sicer delajo kruh, vendar pa ta ni koristen za zdravje. Več

 

POLNOVREDNA ŽITNA ZRNA IN ZDRAVJE

 

Polnovredna žitna zrna so bistvena za zdravje. Telo preskrbijo s prehransko vlaknino, z vitamini, minerali, rastlinskimi in drugimi hranilnimi snovmi, ki v takšni obliki niso na voljo v nobeni drugi podobni hrani. Kljub dejstvu, da so polnovredna žitna zrna temelj večine piramid o zdravi prehrani, kar pomeni, da bi morala biti pomemben del naše prehrane, veliko ljudi zaužije celo manj kot eno porcijo polnovrednih žitnih zrn na dan. Če uživamo polnovredna žitna zrna zmanjšamo tveganje za nastanek dvajsetih vrst raka, za nastanek ishemične kapi, znižamo visok krvni tlak, zmanjšamo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Potruditi se moramo, da v svojo prehrano vključimo polnovredna žitna zrna. Več o tem v knjigi na straneh 115-117.

 

DOBRODOŠLI V SVETU POLNOVREDNIH ŽITNIH ZRN

 

Razen ovsa obstajajo še številne druge vrste polnovrednih žitnih zrn, ki nam pomagajo, da zaužijemo zadostno količino te dragocene vrste hrane. Več

 

 

NAKUP IN KUHANJE POLNOVREDNIH ŽITNIH ZRN

 

Ker se zavedamo njihovih dobrodejnih učinkov, nam polnovrednih žitnih zrn ne bo težko najti v trgovini. Hranimo jih v nepredušno zaprtih posodah, najbolje kar v hladilniku. Čas kuhanja lahko skrajšamo z namakanjem, okus pa lahko izboljšamo, če jih poprej popražimo. Polnovredna žitna zrna lahko dodamo k juham, enolončnicam in solatam. Več

 

© ® ™ 2005, DEBORA, Ljubljana. ''Najhrana'', ''najzdravje'' in ''najhrana za najzdravje'' so zaščitene znamke Debore, Ljubljana.
©2004, 2005 DEBORA, LJUBLJANA
DEBORA, založništvo in promocija kulture, d.o.o., Lipahova ulica 23, 1000 Ljubljana.
Elektronska pošta: info@debora.si, tel.: 01/242 99 00, 01, 04, 05, faks: 01/242 99 06.

Spletna stran www.najhrana.si in vse, kar je na njej in v knjigi NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE, je zaščiteno po Zakonu o avtorski pravici. Kakršnakoli objava in razpolaganje na kakršenkoli način z deli besedila ali s celotnim besedilom je dovoljeno edinole na podlagi pisnega dovoljenja nosilca avtorske pravice Debore, d.o.o., Ljubljana.