Pomaranče

Nadomestki: limone, grenivke z belim in rožnatim mesom, mandarine, limete, kumkvat.

 

Pomaranče vsebujejo:

 

Pika

vitamin C,

Pomaranče

Pika

vlaknine,

Pika

folate,

Pika

limonin,

Pika

kalij,

Pika

polifenole,

Pika

pektin.

 

Moč pomaranč ohranja naše zdravje in preprečuje raka, kap, sladkorno bolezen in številne druge kronične bolezni. V zgodovine so bile rešiteljice mornarjev - rešile so jih smrti zaradi skorbuta. Več

 

POMANJKANJE VITAMINA C

 

Zgodba o pomarančah in mornarjih bi morala biti zanimiva še danes. V Ameriki 16 odstotkov odraslih trpi pomanjkanje vitamina C, dvajset do trideset odstotkov pa je še ravno na meji. Najbolj žalostno je, da zaužije premalo tega vitamina tudi zelo velik odstotek otrok. Vitamin C je topen v vodi in se ne zadrži v telesu, zato moramo telo stalno preskrbovati s tem vitaminom, da vzdržujemo zadostno raven vitamina v celicah in krvi. Najbolj primerna količina prehranskega vitamina C je 350 miligramov na dan. Zaradi premajhnega dnevnega vnosa vitamina C v telo, se pojavljajo epidemije srčnih bolezni, visokega krvnega tlaka in raka. Vitamin C v citrusih ima skupaj z drugimi dragocenimi hranilnimi snovmi pomembno vlogo pri zniževanju teh kroničnih bolezni. Glavni vir vitamina C so pomaranče in pomarančni sok. Več o tem v knjigi na straneh 121-122.

 

Pozor! Kupljeni in že pripravljeni pomarančni sokovi in napitki ne vsebujejo dovolj vitamina C. Cel sadež je veliko bolj zdrav kot sam sok Več

 

MOČ FLAVONOIDOV

 

Flavonoidi so vrsta polifenolov, ki so v sadju, zelenjavi, stročnicah, oreških, semenih, žitnih zrnih, čaju in vinu. Flavonoidi v citrusih so v tkivu, soku, mesu in lupinici in to je eden izmed razlogov, zakaj je cel sadež veliko bolj zdrav kot sam sok. Za citruse sta značilna dve vrsti flavonoidov in to sta naringin v grenivki in hesperidin v pomaranči. Flavonoidi delujejo kot antioksidanti in antimutageni, poleg tega pa imajo zmožnost, da absorbirajo ultravijolično svetlobo, varujejo DNK in učinkujejo na rakotvorne snovi. Flavonoidi v citrusih so se pokazali za uspešne pri zaviranju rasti rakastih celic, krepitvi kapilar, protivnetnem delovanju, učinkovito pa delujejo tudi proti alergijam in proti mikrobom. Več o tem v knjigi na straneh 123-124.

 

POMARANČE IN BOLEZNI SRCA IN OŽILJA

 

Pomaranče vsebujejo veliko vitamina C, so bogat vir flavonoidov, kot je hesperidin, ki obnovi vitamin C, potem, ko ta deluje na proste radikale. Koncentracija vitamina C je v mesu pomaranč dvakrat tolikšna kot v olupku in desetkrat tolikšna kot v soku pomaranče. V belem delu citrusovih olupkov najdemo pektin- prehransko vlaknino, ki je zelo učinkovita pri zniževanju holesterola in je dobra tudi za uravnavanje krvnega sladkorja. Več

 

Prehranska vlaknina v pomarančah je še ena pomembna snov za ohranjanje zdravega srca. Že ena sama pomaranča vsebuje 3 grame prehranske vlaknine, ki je povezana s številnimi dobrodejnimi učinki na zdravje.

 

Pomaranče s pomočjo folatov (folna kislina) pomagajo preprečevati nastanek bolezni srca in ožilja. Folati spadajo med vitamine B in so bistveni za ohranjanje normalne DNK. Pomembno vlogo pa imajo tudi pri preprečevanju raka širokega črevesja, materničnega vratu in mogoče celo raka dojk. Znižujejo tudi koncentracijo homocisteina v krvi. Več

 

Folati skupaj z drugimi vitamini B - B 12 in B 6 ter verjetno z betainom odstranjujejo homocistein iz obtočnega sistema. Homocistein, ki se nakopiči v telesu, lahko poškoduje krvne žile in posledično povzroča nastanek bolezni srca in ožilja. Več o tem v knjigi na straneh 124-126.

 

POMARANČE IN RAK

 

Ugotovili so, da citrusi vsebujejo številne znane snovi, ki zmanjšujejo zmožnost nastanka raka - mogoče celo več kot katerakoli druga hrana. Topna prehranska vlaknina ali pektin, ki je tako učinkovit pri ohranjanju zdravega srca, deluje tudi kot snov, ki preprečuje raka. Vsebuje zaviralce rasti, ki se bodo mogoče celo še izkazali kot zaviralci tumorjev. Vitamin C, ki ga je veliko v pomarančah, ima pomembno vlogo v boju proti raku (rak na želodcu, v ustni votlini in grlu). Varuje nas pred nitrosamini, snovmi v hrani, ki povzročajo raka. Več o tem v knjigi na straneh 126-128.

 

Ali ste vedeli, da najboljši del pomaranče največkrat zavržemo? Olje v olupkih citrusov je rastlinska hranilna snov (fitonutrient), ki je znana kot limonin, ki spodbuja sistem encimov, da le-ta z antioksidacijo odstranjuje strupe iz telesa in tako pomaga ustaviti raka, še preden se sploh pojavi. Limonin je v olupkih pomaranč, limon, mandarin in limet v velikih količinah in v manjših količinah v njihovem mesu. Več

 

CITRUSI IN KAP

 

Citrusi varujejo pred kapjo. Že en sam kozarec pomarančnega soka na dan lahko za 25 odstotkov zniža tveganje za kap, medtem, ko se z uživanjem drugih vrst sadja to tveganje zniža le za 11 odstotkov. Zanimivo je, da uživanje vitamina C kot dodatka k prehrani pri preprečevanju kapi nima istih učinkov kot uživanje celega sadja. To pomeni, da so v sokovih citrusov še neke druge varovalne snovi, ki varujejo telo pred kapjo. Domnevajo, da so to polifenoli. To je še en razlog, da uživamo polnovredno sadje in zelenjavo, če želimo doseči optimalno prehrano. Več o tem v knjigi na strani 129.

 

Vitamin C kot dodatek k prehrani? Vsekakor je boljša polnovredna hrana, dodatki pa so priporočljivi za tiste, ki zaužijejo manj kot 100 mg tega vitamina na dan. Vedeti moramo, da človeško telo ne loči med vitaminom C iz hrane in askorbinsko kislino, ki je izdelana v laboratoriju. Vitamin C iz hrane vsebuje še polifenole, ki krepijo njegov učinek. Več o tem v knjigi na straneh 129-130.

 

Ali ste vedeli:

 

Pika

da pomaranče velikokrat loščijo in barvajo zaradi estetskih razlogov,

Pika

da čim manjši in težji je sadež, tem več soka vsebuje,

Pika

da je med grenivkami z belim in rožnatim mesom veliko razlik v količinah posameznih snovi?

 

GRENIVKE

 

Grenivke povečajo biološko učinkovitost nekaterih zdravil. Menijo, da se to zgodi zaradi enega od flavonoidov, ki je v grenivki podobnem naringinu. Če jemljete kakšna zdravila, preverite pri zdravniku ali farmacevtu, ali sok grenivke kaj vpliva nanje! Več

 

KAKO V NAŠO PREHRANO ZAJETI ČIM VEČ POMARANČ?

 

Pika

Vsak dan pojejmo pomarančo, mandarino ali klementino.

Pika

K špinačni solati dodamo koščke mandarine in sesekljane rdeče čebule.

Pika

Iz popečenih polovic grenivke, potresenih z rjavim sladkorjem, lahko naredimo odlično sladico.

Pika

K sadnemu napitku dodamo pomarančni sok.

Pika

V zamrzovalniku imamo vedno pomaranče in/ali limonine lupinice, ki jih lahko dodamo pecivu, piškotom, jogurtom, solatam.

Pika

Koščki pomaranč so osvežilna hrana za vse športnike.

 

© ® ™ 2005, DEBORA, Ljubljana. ''Najhrana'', ''najzdravje'' in ''najhrana za najzdravje'' so zaščitene znamke Debore, Ljubljana.
©2004, 2005 DEBORA, LJUBLJANA
DEBORA, založništvo in promocija kulture, d.o.o., Lipahova ulica 23, 1000 Ljubljana.
Elektronska pošta: info@debora.si, tel.: 01/242 99 00, 01, 04, 05, faks: 01/242 99 06.

Spletna stran www.najhrana.si in vse, kar je na njej in v knjigi NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE, je zaščiteno po Zakonu o avtorski pravici. Kakršnakoli objava in razpolaganje na kakršenkoli način z deli besedila ali s celotnim besedilom je dovoljeno edinole na podlagi pisnega dovoljenja nosilca avtorske pravice Debore, d.o.o., Ljubljana.