Prehransko vlaknino štejemo k ogljikovim hidratom, kljub temu, da ni prebavljiva in tako telesa ne oskrbuje z energijo. Njena naloga je, da skrbi za dobro prebavo in občutek sitosti. V črevesu nabrekne in s tem spodbudi črevesne aktivnosti. S tem preprečuje zaprtje in vnetna obolenja črevesja. Poleg tega je zelo pomembna pri načinu prehranjevanja, pri katerem je potrebno paziti na raven holesterola v krvi. Prehranska vlaknina lahko namreč pripomore k znižanju povišanega holesterola v krvi.
V kateri najhrani najdemo prehransko vlaknino?
Brokoli. Brokoli je najboljši rastlinski vir v vodi netopne prehranske vlaknine, zato pridobiva v zadnjem času vedno večji pomen v okviru zdrave in uravnotežene prehrane. Prehranska vlaknina v brokoliju zmanjšuje tveganje za nastanek raka.
Oves. Ta najhrana odlično vpliva na zdravje, ker med drugim vsebuje tudi veliko prehranske vlaknine. Betaglukan, topna prehranska vlaknina v ovsu, znižuje raven holesterola v krvi in je zdrava tudi za ljudi, ki imajo sladkorno bolezen tipa 2.
Pomaranče. Pektin, prehransko vlaknino v pomarančah, najdemo v velikih količinah v belem delu citrusovih olupkov. Dobrodejni učinki pektina: ohranja zdravo srce, znižuje raven holesterola, uravnava krvni sladkor ...
Buče. Buče imajo izredno veliko prehranske vlaknine in malo kalorij.
Orehi, oreški. Vse vrste oreškov so bogat vir prehranske vlaknine. Več o tem v knjigi na strani 227.
Stročnice. So tudi odličen vir prehranske vlaknine. Večina ljudi s prehrano ne dobi dovolj prehranske vlaknine.
KOLIČINA PREHRANSKE VLAKNINE V PREHRANI
Komisija za hrano in prehranjevanje na ameriškem Inštitutu za medicino je nedavno objavila nove referenčne količine prehranske vlaknine v prehrani. Referenčne količine prehranske vlaknine:
Vsebnost prehranske vlaknine v polnovredni hrani (najhrani):
1 skodelica kuhanega črnega fižola = 15 gramov vlaknine 1/4 skodelice fižola pinto = 14 gramov 1 skodelica kuhane čičerke = 13 gramov 1/4 skodelice suhe leče = 9 gramov 1 skodelica svežih malin = 8 gramov
Te količine bi morale biti naš najnižji cilj, če pa je vnos prehranske vlaknine s polnovredno hrano večji, pa še toliko bolje.
© ® ™ 2005, DEBORA, Ljubljana. ''Najhrana'',
''najzdravje''
in ''najhrana za najzdravje'' so zaščitene znamke Debore, Ljubljana. Spletna stran www.najhrana.si in vse, kar je na
njej in v knjigi NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE, je zaščiteno po Zakonu o avtorski
pravici. Kakršnakoli objava
in razpolaganje na kakršenkoli način z deli besedila ali s celotnim besedilom
je dovoljeno edinole na podlagi pisnega dovoljenja nosilca avtorske pravice
Debore, d.o.o., Ljubljana. |