Prehranska vlaknina

 

Prehranska vlakninaPrehransko vlaknino štejemo k ogljikovim hidratom, kljub temu, da ni prebavljiva in tako telesa ne oskrbuje z energijo. Njena naloga je, da skrbi za dobro prebavo in občutek sitosti. V črevesu nabrekne in s tem spodbudi črevesne aktivnosti. S tem preprečuje zaprtje in vnetna obolenja črevesja. Poleg tega je zelo pomembna pri načinu prehranjevanja, pri katerem je potrebno paziti na raven holesterola v krvi. Prehranska vlaknina lahko namreč pripomore k znižanju povišanega holesterola v krvi.

 

V kateri najhrani najdemo prehransko vlaknino?

 

Brokoli. Brokoli je najboljši rastlinski vir v vodi netopne prehranske vlaknine, zato pridobiva v zadnjem času vedno večji pomen v okviru zdrave in uravnotežene prehrane. Prehranska vlaknina v brokoliju zmanjšuje tveganje za nastanek raka.

 

Oves. Ta najhrana odlično vpliva na zdravje, ker med drugim vsebuje tudi veliko prehranske vlaknine. Betaglukan, topna prehranska vlaknina v ovsu, znižuje raven holesterola v krvi in je zdrava tudi za ljudi, ki imajo sladkorno bolezen tipa 2. Več

 

Pomaranče. Pektin, prehransko vlaknino v pomarančah, najdemo v velikih količinah v belem delu citrusovih olupkov. Dobrodejni učinki pektina: ohranja zdravo srce, znižuje raven holesterola, uravnava krvni sladkor ...

 

Buče. Buče imajo izredno veliko prehranske vlaknine in malo kalorij.

 

Orehi, oreški. Vse vrste oreškov so bogat vir prehranske vlaknine. Več o tem v knjigi na strani 227.

 

Stročnice. So tudi odličen vir prehranske vlaknine. Večina ljudi s prehrano ne dobi dovolj prehranske vlaknine. Več

 

KOLIČINA PREHRANSKE VLAKNINE V PREHRANI

 

Komisija za hrano in prehranjevanje na ameriškem Inštitutu za medicino je nedavno objavila nove referenčne količine prehranske vlaknine v prehrani.

Referenčne količine prehranske vlaknine:

 

Borovnice

25 gramov za ženske, stare od 18 do 50 let; 21 gramov za ženske stare od 51 do 70 let,

Borovnice

38 gramov za moške, stare od 19 do 50 let; 30 gramov za moške, stare od 51 do 70 let.

 

Vsebnost prehranske vlaknine v polnovredni hrani (najhrani):

 

1 skodelica kuhanega črnega fižola = 15 gramov vlaknine

1/4 skodelice fižola pinto = 14 gramov

1 skodelica kuhane čičerke = 13 gramov

1/4 skodelice suhe leče = 9 gramov

1 skodelica svežih malin = 8 gramov

 

Te količine bi morale biti naš najnižji cilj, če pa je vnos prehranske vlaknine s polnovredno hrano večji, pa še toliko bolje.

 

© ® ™ 2005, DEBORA, Ljubljana. ''Najhrana'', ''najzdravje'' in ''najhrana za najzdravje'' so zaščitene znamke Debore, Ljubljana.
©2004, 2005 DEBORA, LJUBLJANA
DEBORA, založništvo in promocija kulture, d.o.o., Lipahova ulica 23, 1000 Ljubljana.
Elektronska pošta: info@debora.si, tel.: 01/242 99 00, 01, 04, 05, faks: 01/242 99 06.

Spletna stran www.najhrana.si in vse, kar je na njej in v knjigi NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE, je zaščiteno po Zakonu o avtorski pravici. Kakršnakoli objava in razpolaganje na kakršenkoli način z deli besedila ali s celotnim besedilom je dovoljeno edinole na podlagi pisnega dovoljenja nosilca avtorske pravice Debore, d.o.o., Ljubljana.