Preveč dobrega lahko škodi

 

PREVEČ DOBREGA LAHKO ŠKODI

 

Borovnice

Naj vas polifenoli v sadnih sokovih ne prevzamejo tako, da jih boste ves dan srkali in tako zaužili preveliko količino kalorij.

Borovnice

Brokoli je vrsta zelenjave, ki ima lahko zaradi prevelike količine dobrih snovi neželene vplive. Vsebuje namreč goitrogene, ki lahko vplivajo na delovanje žleze ščitnice. Zato, avtor knjige Najhrana za najzdravje priporoča zmernost pri uživanju brokolija, to je do dveh skodelic na dan.

Borovnice

Ribje olje (olje iz jeter polenovke) vsebuje velik odmerek omega-3 maščobnih kislin, vendar pa je lahko okuženo z živim srebrom in PCB-jem (poliklorirani bifenil). Zato priporočamo zmernost pri uživanju tega olja.

Borovnice

Zaradi možne vsebnosti živega srebra odrasli ne bi smeli pojesti več kot eno pločevinko tune na teden.

Borovnice

Preveč omega-3 maščobnih kislin lahko s čezmernim redčenjem krvi povzroči večje tveganje za nastanek kapi. Prevelika dnevna količina teh maščobnih kislin lahko negativno vpliva tudi na imunski sistem. Ljudje, ki jemljejo tablete za redčenje krvi, morajo to upoštevati in se pred tem posvetovati z zdravnikom ali s farmacevtom.

Borovnice

Čim več zaužijemo beljakovin, tem več kalija izločimo z urinom in tako povečamo tveganje za nastanek osteoporoze. Prehrana, ki vsebuje veliko beljakovin je povezana tudi s tveganjem za poškodbe ledvic pri občutljivih ljudeh.

Borovnice

Oreški spadajo med najhrano, ker imajo velik pozitivni vpliv na splošno zdravje. Res pa je tudi, da imajo veliko kalorij. Zato je najpomembnejše, da z oreški nadomestimo kako drugo hrano, predvsem hrano, ki vsebuje nasičene maščobe (na primer sir ali maslo), še bolje pa je, da te kalorije porabimo z gibanjem.

 

 

© ® ™ 2005, DEBORA, Ljubljana. ''Najhrana'', ''najzdravje'' in ''najhrana za najzdravje'' so zaščitene znamke Debore, Ljubljana.
©2004, 2005 DEBORA, LJUBLJANA
DEBORA, založništvo in promocija kulture, d.o.o., Lipahova ulica 23, 1000 Ljubljana.
Elektronska pošta: info@debora.si, tel.: 01/242 99 00, 01, 04, 05, faks: 01/242 99 06.

Spletna stran www.najhrana.si in vse, kar je na njej in v knjigi NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE, je zaščiteno po Zakonu o avtorski pravici. Kakršnakoli objava in razpolaganje na kakršenkoli način z deli besedila ali s celotnim besedilom je dovoljeno edinole na podlagi pisnega dovoljenja nosilca avtorske pravice Debore, d.o.o., Ljubljana.