Puran

Nadomestki: piščančje prsi brez kože.

 

Puran (prsi brez kože) vsebuje:

 

Pika

beljakovine z nizko vsebnostjo maščob,

Puran

Pika

niacin,

Pika

vitamin B 6,

Pika

vitamin B 12,

Pika

železo,

Pika

selen,

Pika

cink.

 

Puran (prsi brez kože) je eden izmed najbolj pustih mesnih virov beljakovin. Že samo to dejstvo bi ga lahko uvrstilo med najhrano, vendar pa vsebuje puran tudi bogato količino hranilnih snovi , ki so zdrave za srce in tudi koristne pri zmanjševanju tveganja za nastanek raka.

 

BELJAKOVINE Z NIZKO VSEBNOSTJO MAŠČOB

 

Puran brez kože je zelo podoben pustim mesnim virom živalskih beljakovin, ki so jih uživali ljudje v paleolitiku, v katerem je bila hrana izjemno zdrava. Velik odstotek perutnine in rdečega mesa vsebuje preveč slabih maščob in malo ali nič dobrih maščob. Več

 

Kaj pa piščanec? Morda se zdi presenetljivo, da se belo meso piščančjih prsi ne uvršča skupaj z belim mesom puranjih prsi na seznam najhrane. Pečeno belo piščančje meso brez kože vsebuje več kalorij in nasičenih maščob, kot pečeno belo puranovo meso. Več

 

BELJAKOVINE V PREHRANI

 

Velik odstotek našega telesa, vključno z mišicami, organi, kožo, lasmi in encimi, je sestavljen predvsem iz beljakovin. Beljakovine so v vsaki celici telesa in jih nujno potrebujemo za življenje. Sestavljene so iz aminokislin. Nekatere aminokisline izdeluje telo samo, devet drugih vrst, ki jim rečemo esencialne aminokisline, pa telo dobi iz hrane, ki jo zaužijemo. Predvsem rastlinska hrana vsebuje ''nepopolne'' beljakovine (izjema je soja in/ali sojina hrana), medtem, ko ostale vrste hrane vključno z vsemi živalskimi beljakovinami, kot so jajca, meso in ribe, vsebujejo vse esencialne aminokisline in so znane kot ''popolne'' beljakovine. Več o tem v knjigi na strani 211.

 

Priporočena dnevna količina vnosa beljakovin za odrasle ženske je 46 gramov in 56 gramov za odrasle moške. Ženska lahko dnevni cilj doseže že s 85 grami puranjih prsi (26 mg) in s 85 grami tunine (20 mg). Več

 

Pri izjemno visokem vnosu beljakovin lahko povečamo tveganje za nastanek osteoporoze. Prehrana, ki vsebuje veliko beljakovin, je povezana tudi s tveganjem za poškodbe ledvic pri občutljivih ljudeh. Še ena nevarnost velikih količin beljakovin v prehrani je povezana z ravnijo inzulina. Če je raven inzulina višja, tvegamo nastanek sladkorne bolezni in celo raka. Več o tem v knjigi na straneh 212-213.

 

Priporočilo: Uživanje rdečega mesa skušajte nadomestiti z uživanjem beljakovin v stročnicah, oreških in soji. Tako boste prav gotovo dosegli manjše tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja ter mogoče celo za nastanek raka. Dovolj je že en vir popolnih beljakovin na dan. Več

 

KAJ PA GOVEDINA?

 

Problem pri večini široko razširjenega rdečega mesa je ta, da vsebuje preveč maščob, ki jih ne potrebujemo (nasičenih maščob in omega-6 maščobnih kislin) in premalo maščob, ki jih potrebujemo (omega-3 maščobnih kislin). Teoretično bi moralo biti meso prežvekovalcev, ki se pasejo na travniku, mnogo boljše od mesa pitane živine. Prebavni sistem prežvekovalcev je primeren za uživanje trave, ne pa za uživanje žitnih zrn. Koruza, s katero pitajo govedo, je bogata z omega-6 maščobnimi kislinami (ki jih zaužijemo preveč), zato tudi meso goveda vsebuje veliko teh maščobnih kislin. Meso pitancev s koruzo vsebuje tudi večje količine hormonov in antibiotikov (kot pospeševalcev rasti). Več

PURAN ZA SRCE

 

Puran je dober vir niacina, vitamina B 6 in B 12. Vsi trije so potrebni za proizvajanje energije. Niacin v puranu je povezan z zmanjševanjem tveganja za srčni napad in smrt zaradi srčnega napada. Nizka raven vitaminov B 6 in B 12 in folatov je povezana z visoko ravnijo homocisteina, ki je lahko samostojni dejavnik tveganja pri boleznih srca.

 

PURAN ZA IMUNSKI SISTEM

 

Cink v puranu je bistvenega pomena za zdrav imunski sistem. Ta snov je namreč v vseh tkivih v telesu. Pomaga pospeševati celjenje ran in normalno delitev celic. Več

 

PURAN: ODLIČEN VIR SELENA

 

Puran je dober vir minerala selena, ki je bistvenega pomena za človeško zdravje. Sodeluje pri številnih procesih v telesu, tudi pri presnavljanju hormona žleze ščitnice, antioksidacijskem obrambnem sistemu in pri splošni odpornosti. Vnos selena je povezan z manjšim tveganjem za nastanek koronarne srčne bolezni in nastanek raka.

 

NAKUP PURANA, PURAN V KUHINJI

 

Sveže mleto puranovo meso je odlična hrana, vendar pa moramo ob nakupovanju vedno dobro prebrati etiketo na embalaži. Mleto meso mora vsebovati prsi in nič kože.

Kupujmo le polnovrednega purana brez dodanih maščob ali olj. Že pripravljene jedi iz purana lahko vsebujejo delno hidrirano sojino ali koruzno olje ali maslo. Dobro preberimo deklaracijo izdelka.. Več

 

 

© ® ™ 2005, DEBORA, Ljubljana. ''Najhrana'', ''najzdravje'' in ''najhrana za najzdravje'' so zaščitene znamke Debore, Ljubljana.
©2004, 2005 DEBORA, LJUBLJANA
DEBORA, založništvo in promocija kulture, d.o.o., Lipahova ulica 23, 1000 Ljubljana.
Elektronska pošta: info@debora.si, tel.: 01/242 99 00, 01, 04, 05, faks: 01/242 99 06.

Spletna stran www.najhrana.si in vse, kar je na njej in v knjigi NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE, je zaščiteno po Zakonu o avtorski pravici. Kakršnakoli objava in razpolaganje na kakršenkoli način z deli besedila ali s celotnim besedilom je dovoljeno edinole na podlagi pisnega dovoljenja nosilca avtorske pravice Debore, d.o.o., Ljubljana.