Rak

 

RakRak je civilizacijska bolezen, ki je hkrati tudi zelo stara; strokovnjaki ocenjujejo, da kar nekaj milijonov let. Rak je skupina bolezni, ki so odkrita pri vseh rasah in starostih človeka, kot tudi živalskih vrstah. Večina telesne strukture je sestavljena iz tkiv, različnih vrst celic, in vsaka izmed teh celic lahko postane rakava, če živimo nezdrav način življenja. Specifični tipi raka nosijo svoje ime po vrsti celice, ki je obolela. Večina znanstvenikov se strinja, da je vsaj 30 odstotkov vseh primerov raka neposredno povezanih s prehrano, nekateri pa menijo, da celo 70 odstotkov. Vemo, na primer, da imajo ljudje, ki pojedo veliko sadja in zelenjave, pol manj možnosti, da zbolijo za rakom kot tisti, ki uživajo malo takšne hrane. Rak je veliko bolje preprečevati, kot pa zdraviti, in najboljše orožje, da se pred njim zavarujemo, je prehrana. Nastanek raka v človeškem telesu je dolgotrajen proces, ki ga na celični ravni sprožijo spremembe, za katere šele čez deset ali dvajset let ugotovimo, da so rakaste.

 

Kdor živi nezdravo in se napačno prehranjuje, se vse življenje pripravlja na raka!

 

STROČNICE IN RAK

 

Ljudje, ki uživajo stročnice, zmanjšajo tveganje za nastanek raka. Stročnice namreč vsebujejo fitoestrogene, imenovane lignini, ki imajo podobne lastnosti kot estrogeni. Uživanje hrane, bogate z lignini, zniža tveganje za nastanek raka; predvsem raka dojk, trebušne slinavke, črevesa in prostate. Imajo podobne lastnosti kot estrogeni, zato imajo največji učinek pri vrstah raka na organih, povezanih z ravnijo estrogena. Poleg njih pa so v stročnicah tudi fitati, ki zmanjšujejo možnost nastanka raka nekaterih prebavnih organov. Več o tem v knjigi na strani 80.

 

BOROVNICE IN RAK

 

Borovnice vsebujejo antioksidant - elagično kislino. Ta ovira nastajanje tistih reakcij v telesu, ki povzročajo raka. Ljudje, ki s sadjem zaužijejo dovolj elagične kisline, imajo trikrat manj možnosti za nastanek raka. Jagodičevje - rdeče maline, robidnice, črni ribez, pa so sadje, ki vsebuje petnajstkrat več te kisline kot drugo sadje. Dobri viri so še: oreški, jagode. Več o tem v knjigi na straneh 89-90.

 

BROKOLI IN RAK

 

Brokoli je zelenjava z najmočnejšim preventivnim delovanjem proti raku širokega črevesa. Več

 

Najučinkovitejše kapusnice v boju proti raku so brokoli, zelje in brstični ohrovt. Že pol skodelice brokolija na dan nas lahko zavaruje pred številnimi vrstami raka, predvsem za rakom na pljučih, želodcu, širokem črevesu in danki. Posebne snovi v brokoliju, ki delujejo proti raku, so fitokemikalije - sulforafani in indoli. Več

 

Brokoli vsebuje še druge snovi, zaradi katerih ga uvršamo med zelenjavo, ki se bori proti nastajanju raka. Vemo, da ima vitamin C pomembno vlogo pri preprečevanju raka. Brokoli in druge kapusnice vsebujejo veliko tega antioksidacijskega vitamina. Brokoli je tudi bogat vir prehranske vlaknine, kar je zelo pomembno pri zmanjševanju tveganja za nastanek raka. Več o tem v knjigi na strani 100.

 

Ste že kdaj slišali za brokolijeve kalčke? To je super brokoli in še posebno dobra novica za tiste, ki želite, da vam brokoli pomaga, ni pa vam všeč njegov okus. Mladi kalčki brokolija so pri nevtralizaciji rakotvornih snovi desetkrat do stokrat močnejši kot odrasla rastlina. Zmanjšujejo pa tudi vplive kemikalij, ki povzročajo raka in povečujejo odpornost organizma proti rakotvornim snovem. Več o tem v knjigi na straneh 98-100.

 

POMARANČE IN RAK

 

Citrusi vsebujejo številne znane snovi, ki zmanjšujejo zmožnost nastanka raka - mogoče celo več kot katerakoli druga hrana. Sredozemska prehrana, ki vključuje precejšnjo količino citrusov, je povezana z nizko razširjenostjo raka dojk, pljuč, trebušne slinavke, širokega črevesa, danke in materničnega vratu. Topna prehranska vlaknina pektin, ki je tako učinkovit pri ohranjanju zdravega srca, deluje tudi kot snov, ki preprečuje raka. Vsebuje namreč zaviralce (antagoniste) rasti, ki se bodo mogoče celo še izkazali kot zaviralci tumorjev. Olje v olupkih citrusov je rastlinska hranilna snov (fitonutrienti), ki je znana kot limonin. Limonin spodbuja sistem encimov, ki z antioksidacijo odstranjujejo strupe iz telesa in tako pomaga ustaviti raka, še preden se sploh pojavi. Tudi vitamin C ima pomembno vlogo v boju proti raku. Vitamin C nas varuje pred nitrosamini, snovmi v hrani, ki povzročajo raka v ustni votlini, na želodcu in na širokem črevesu. Več o tem v knjigi na straneh 126-128.

 

SOJA IN RAK

 

Soja je tudi učinkovito živilo v boju proti raku. Izkazalo se je, da imajo številne sestavine soje antikancerogeni učinek. Soja vsebuje inhibitorje proteaze, fitosterole, saponine, karbolno kislino, fitinsko kislino in izoflavone. Dvema vrstama izoflavonov - genisteinu in daidzeinu - moramo nameniti še posebno veliko pozornosti, saj je soja glavni prehranski vir teh snovi. Ti dve vrsti izoflavonov pomagata preprečevati tiste vrste raka, ki so povezane s hormoni, na primer raka na dojkah in na prostati. Ljudje, ki redno uživajo vsaj eno porcijo in pol sojinega mleka na dan, so bolj varni pred rakom, kot tisti, ki sojo uživajo le občasno. Več o tem v knjigi na straneh 168-169.

 

ŠPINAČA IN RAK

 

Tveganje za nastanek skoraj vseh vrst raka lahko zmanjšamo, če pojemo veliko špinače. Snovi v špinači, ki so močno orožje za boj proti raku, so:

 

Klorofil. Pomaga preprečevati rast celic v tumorju in ima pomemben antimutageni učinek na številne vrste možnih škodljivih rakotvornih snovi.

 

Flavonoidi. Dejavni so pri preprečevanju raka.

 

Alfalipoična kislina. Deluje tudi proti staranju (ima npr. pozitiven vpliv na starostno poslabšanje duševnega zdravja) in pomaga preprečevati nastajanje raka, srčnih napadov ter očesnih mren.

 

Lutein. Še en močan antioksidant v špinači, krepi imunski sistem v telesu in tako brani telo pred številnimi vrstami raka. Zelena zelenjava je še posebno učinkovita pri preprečevanju raka na želodcu.

 

Splošno pravilo: Čim temnejša je zelenjava, tem več učinkovitih rastlinskih hranilnih snovi vsebuje in močnejša je v boju proti raku in drugim boleznim. Največ koristi od špinače imajo kadilci, saj so študije pokazale, da se ljudem, ki zaužijejo porcijo špinače ali njenih nadomestkov na dan, tudi če so to nekdanji kadilci, močno zmanjša tveganje za nastanek raka na pljučih.

 

ČAJ IN RAK

 

Dokazano je, da uživanje čaja zmanjša tveganje za nastanek raka na želodcu, prostati, dojkah, trebušni slinavki, širokem črevesu, danki, požiralniku, mehurju in pljučih. Zavira rast tumorjev in rast rakastih celic. Čeprav ima že ena skodelica čaja na dan zdravilne učinke, dosežemo občutno zmanjšanje tveganja za nastanek raka šele s štirimi skodelicami na dan. Več o tem v knjigi na straneh 194-195.

 

PARADIŽNIK IN RAK

 

Likopen v paradižniku nas zaščiti pred nastankom raka, predvsem raka na prostati. Paradižnik pomaga varovati tudi pred rakom dojk, prebavil, materničnega vratu, mehurja in pljuč. Kuhan ali predelan paradižnik (paradižnikova omaka ali mezga) je pri zmanjševanju tveganja za nastanek raka bolj učinkovit kot surov paradižnik. Več o tem v knjigi na straneh 202-204.

 

JOGURT IN RAK

 

Probiotiki v jogurtu zmanjšujejo možnost nastanka, predvsem raka na širokem črevesu, morda pa tudi raka dojk. Več o tem v knjigi na strani 236.

 

© ® ™ 2005, DEBORA, Ljubljana. ''Najhrana'', ''najzdravje'' in ''najhrana za najzdravje'' so zaščitene znamke Debore, Ljubljana.
©2004, 2005 DEBORA, LJUBLJANA
DEBORA, založništvo in promocija kulture, d.o.o., Lipahova ulica 23, 1000 Ljubljana.
Elektronska pošta: info@debora.si, tel.: 01/242 99 00, 01, 04, 05, faks: 01/242 99 06.

Spletna stran www.najhrana.si in vse, kar je na njej in v knjigi NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE, je zaščiteno po Zakonu o avtorski pravici. Kakršnakoli objava in razpolaganje na kakršenkoli način z deli besedila ali s celotnim besedilom je dovoljeno edinole na podlagi pisnega dovoljenja nosilca avtorske pravice Debore, d.o.o., Ljubljana.