KRHKO PECIVO IZ JABOLK IN OVSA
ZA 8 DO 10 OSEB
8
velikih narezanih jabolk granny smith (neolupljenih) 1 1/2 skodelice
ovsenih kosmičev
1/2 skodelice
rjavega sladkorja
3/4 skodelice
sesekljanih orehov
1
žlička sladkorja
2
žlici maslenega namaza
3
žlice sojinega mleka
Jabolčne
rezine naložimo v 33 x 20 cm velik pekač. Lahko vzamemo
več ali manj jabolk, da napolnimo pekač. V skledi zmešamo
ostale sestavine z vilicami ali mešalnikom in dodamo masleni
namaz (z manj kot 5 odstotki mlečne maščobe). Prilijemo
sojino mleko in zmešamo. Zmes naj bo krhka. To zmes položimo
čez jabolčne rezine. Pokrijemo z aluminijasto folijo in
pečemo 45 minut na 190 stopinj C. Odstranimo folijo in pečemo, dokler se jabolka na dnu pekača ne začnejo peniti.
Pecivo lahko prelijemo s svežim ali zamrznjenim jogurtom.
|
SVEŽA POMARANČNA LIMONADA
ZA 12 KOZARCEV (PROSTORNINE 2,4 DL)
590
ml vode 1
skodelica (ali manj) sladkorja
2
žlici pomarančne lupinice
2
žlici limonine lupinice
350
ml svežega pomarančnega soka, približno 5 pomaranč
350
ml limoninega soka, približno 8 limon
voda
kocke
ledu
rezine
limone, če želite
V
manjši ponvi zmešamo vodo in sladkor. Kuhamo na srednji
temperaturi, dokler se sladkor ne stopi, in občasno mešamo.
Odstavimo in ohladimo. Tej zmesi dodamo limonino in pomarančno
lupinico ter sok. Pokrijemo in pustimo eno uro na sobni
temperaturi, potem pa pokrito shranimo v hladilnik. Kozarce
napolnimo s polovico vode in polovico soka. Dodamo ledene
kocke in postrežemo. Če želite, lahko limonado okrasite
z limoninimi rezinami.
|
PEČENA MUŠKATNA BUČA S PRELIVOM IZ AJDOVEGA MEDU
ZA 3 OSEBE
To
je odlična priloga k puranu ali lososu.
repično
olje
1
srednje velika muškatna buča, razrezana na polovico, brez
semen in vlaken
1
žlica masla z manj kot 5 odstotki mlečne maščobe
2
žlici ajdovega medu
sol
in sveže mlet črni poper
Pečico
ogrejemo na 220 stopinj C. Pekač namažemo z repičnim oljem. Polovice muškatnih buč položimo s prerezanim
delom navzdol na pekač, kar omogoča lažjo karamelizacijo.
Pečemo od 45 do 55 minut ali dokler lahko brez težav prebodemo
bučo. Medtem stopimo maslo in dodamo med ter nekaj soli
in popra za boljši okus. Buče namažemo s tem namazom in
jih pečemo še 5 minut. Buče narežemo in postrežemo.
|
DIVJI LOSOS S SEZAMOVO ŠPINAČO PO AZIJSKO
ZA 6 OSEB
Marinada
120
ml kisa iz riževega vina
120
ml vode
6
žlic sojine omake z nizko vsebnostjo natrija
2
žlici praženega sezamovega olja
sok
2 manjših limet
1
gomolj ingverja, velik 4 do 5 cm, olupljen in sesekljan
šest
110-gramskih filejev divjega lososa
Omaka 1
žlica sesekljane šalotke
1
žlička sesekljanega česna
1
žlička sesekljanega ingverja
1/4 skodelice
sesekljanih svežih listov koriandra
Gnezdeca
1/2 žličke
sončničnega olja ali olja barvilnega rumenika
1
žlica sesekljane šalotke
1
strok sesekljanega česna
2
glavi špinače (vsaka naj ima od 280 do 340 g), oprani,
brez stebel in sesekljani
1
žlica sezamovih semen
Priloga 1/2 skodelice
drobno narezanega drobnjaka
1/4 skodelice
drobno narezane rdeče sladke paprike
proso
in beluševi vršički
 |
Marinada: v mešalniku zmešamo kis, vodo, sojino omako, olje in sok limete. Dodamo
ingver in na visoki hitrosti mešamo 2 minuti ali dokler
ne dobimo gladke zmesi. |
 |
Fileje lososa postavimo v plitko stekleno ali keramično posodo in jih prelijemo
s polovico marinade. Pokrijemo in za 30 minut postavimo
v hladilnik. Drugo polovico marinade shranimo za pozneje. |
 |
Pečico segrejemo na 190 stopinj C. |
 |
Lososa vzamemo iz marinade in marinado zavržemo. Fileje položimo v plitek pekač
in pečemo od 15 do 20 minut oziroma dokler fileji
ne postanejo krhki, ko jih prebodemo z vilicami,
ali dokler
termometer, ki ga zapičimo v file, ne pokaže 140 stopinj C. |
 |
Medtem damo drugo polovico marinade v ponev, dodamo šalotko, česen in ingver
ter na srednji temperaturi segrevamo, dokler ne zavre.
Kuhamo 5 minut oziroma dokler se šalotka in česen ne
zmehčata. Primešamo koriander, kuhamo še kakšno minuto
in odstavimo. |
 |
Gnezdeca: v večji ponvi na srednji temperaturi pogrejemo olje, šalotko in česen
ter kuhamo, dokler se ne zmehčata. Dodamo špinačo in
jo kuhamo, dokler malo ne oveni. Potresemo s sezamovimi
semeni. |
 |
Špinačo naložimo na 6 krožnikov in na vrh vsakega kupčka špinače položimo lososov
file. Lososa prelijemo z omako ter okrasimo z drobnjakom
in sesekljano rdečo papriko. Za prilogo postrežemo
proso in beluševe vršičke. |
|
PECIVO Z OREŠKI IN OVSENIMI KOSMIČI
ZA 8 OSEB
Krhko
testo
1/3 skodelice
sesekljanih mandljev
1/3 skodelice
sesekljanih hikorov
1/3 skodelice
sesekljanih orehov
1
skodelica instant ali navadnih ovsenih kosmičev
3
do 4 žlice javorovega sirupa
2
žlici pšeničnih kalčkov
2
žlici polnozrnate moke za pecivo ali nebeljene večnamenske
moke
1
žlička cimeta
1/2 žličke
muškatnega oreščka
1/2 žličke
čistega vanilijevega ekstrakta
Nadev
4
skodelice črnega ribeza, borovnic, jagod, malin ali mešanice
tega jagodičja
2
žlici javorovega sirupa
1
žlička mletega cimeta
1
žlička drobno naribane limonine ali limetine lupinice
470
ml nemastnega navadnega ali zamrznjenega vanilijevega jogurta
za preliv
 |
Pečico segrejemo na 180 stopinj C. |
 |
Krhko testo: oreške razporedimo na pekač in jih pražimo od 5 do 8 minut ali dokler
ne postanejo zlatorjavi. Med praženjem enkrat ali dvakrat
pomešamo. Nato oreške stresemo v skledo. |
 |
Dodamo ovsene kosmiče, sirup, pšenične kalčke, moko, cimet, muškatni orešček
in vanilijo. Dobro premešamo. |
 |
Nadev: narežemo jagodičje, če je to potrebno. Dodamo ga k sirupu, cimetu in limonini
lupinici. To razporedimo na pekač za pite ali navaden
kvadratni pekač s premerom 20 cm. Prekrijemo s krhkim
testom in pečemo od 15 do 20 minut oziroma dokler se
sadje ne zmehča in testo ne postane rahlo zapečeno.
Preden postrežemo, prelijemo s 60 ml jogurta. |
|
SOLATA NAJHRANE ZA NAJZDRAVJE
ZA 1 OSEBO
Sestavine
lahko nadomestite s katerimikoli nadomestki iz Najhrane
za najzdravje. V solato lahko dodate pest vaših najljubših
sesekljanih svežih zelišč, 1 žlico naribanega parmezana
ali 2 žlici praženih oreškov ali semen.
Količina je primerna za 1 osebo, če uporabimo večje količine,
pa lahko naredimo solato za več oseb.
1
skodelica špinače, natrgane na koščke 1
skodelica narezane solate vezivke
1/4 skodelice
na drobno narezanega rdečega zelja
1/2 skodelice
narezane rdeče sladke paprike
1/2 narezanega
paradižnika
1/4 skodelice
čičerke; če uporabimo čičerko iz pločevinke, jo pred uporabo
dobro operemo
1/2 skodelice
naribanega korenčka
1/4 avokada,
narezanega na kocke
2
žlici ekstra deviškega olivnega olja
1
žlička balzamičnega kisa
V
skledi zmešamo špinačo, solato vezivko, zelje, rdečo papriko,
paradižnik, čičerko, korenček in avokado. V drugi skledi
zmešamo olivno olje in kis. Tik preden solato postrežemo,
jo prelijemo s tem prelivom.
|
JUTRANJA OMLETA Z BROKOLIJEM
ZA 4 OSEBE
2
srednje velika krompirja, narezana na 3 mm debele rezine
1 1/2 skodelice
brokolijevih cvetov
1/2 srednje
velike čebule, narezane na kocke
1/2 rdeče
sladke paprike, brez semen in narezane na koščke
1/2 rumene
sladke paprike, brez semen in narezane na koščke
4
večja jajca, obogatena z omega-3 maščobnimi kislinami
1
skodelica 1-odstotne skute ali sira ricotta brez maščobe
1/2 žlice
svežega kopra ali 3/4 posušenega kopra
3
žlice parmezana ali asiaga
4
rezine polnozrnatega kruha (po izbiri)
rezine
paradižnika za okras (po izbiri)
rezine
melone za okras (po izbiri)
 |
Pečico segrejemo na 195 stopinj C. Pekač namastimo z olivnim oljem v spreju.
|
 |
Plast krompirjevih rezin naložimo na pekač za pite. Preostale rezine prerežemo
na polovico in jih naložimo ob straneh pekača za
pite. Pečemo od 12 do 15 minut ali dokler se rahlo
ne zapeče.
|
 |
V večji ponvi, ki jo poškropimo z olivnim oljem v spreju, od 3 do 4 minute dušimo
brokoli, čebulo in sladko papriko. Če je treba, dodamo
žlico vode ali zelenjavne juhe, da se ne zasmodi.
|
 |
V skledi zmešamo jajca in skuto. Primešamo dušeno zelenjavo, koper in polovico
naribanega sira. To zmes zlijemo na pečen krompir
in pečemo še od 20 do 25 minut ali dokler jajce ne
zakrkne. Potresemo s preostalim naribanim sirom in
pečemo še minuto ali dve, da se sir stopi. Preden
postrežemo, razrežemo na kose. Če želimo, lahko omleto
postrežemo z rezino kruha, paradižnikom ali melono.
|
|
PEČEN SLADEK KROMPIR
ZA 4 OSEBE
2
srednje velika sladka krompirja (približno 450 g)
120
ml svežega pomarančnega soka
120
ml zelenjavnega soka ali vode
1
žlička mletega pimenta
 |
V srednje veliko posodo damo neolupljen sladek krompir in dodamo dovolj vode,
da ga pokrijemo ter počakamo, da zavre. Vre naj od
15 do 20 minut ali dokler se krompir ne začne mehčati,
ostane pa še dokaj čvrst. Odlijemo vodo in pustimo,
da se malo ohladi.
|
 |
Olupimo sladek krompir in ga narežemo na 1 cm debele koleščke. Tako dobimo približno
16 kosov. V srednje veliko posodo naložimo 4 kose
sladkega krompirja, tako da se robovi rahlo prekrivajo.
Ta vzorec ponovimo z drugimi rezinami sladkega krompirja.
Pokapamo s pomarančnim in z zelenjavnim sokom in
potresemo s pimentom. Pokrijemo in odstavimo, dokler
ne postrežemo. Jed lahko pogrejemo tudi v pečici.
|
|
POLNOZRNAT SENDVIČ Z DUŠENIM TOFUJEM
ZA 4 OSEBE
pečen pire iz rdečih paprik
2 srednje velika paradižnika,
narezana na rezine
dušen tofu
1/2 skodelice
fižolovih kalčkov
1/2 skodelice mešane
solate
1/2 skodelice
naribanega korenčka
1/2 avokada,
narezanega na rezine
štiri lepinje, velike 20 cm in
prerezane na polovico
1 1/2 žlice
pireja namažemo na spodnjo polovico lepinje. Nanj damo
rezine paradižnika, 2 rezini tofuja, kalčke, mešano solato, korenček in rezine avokada. Na vrh položimo še drugo polovico lepinje in stisnemo skupaj. Postopek ponovimo, da naredimo še
tri sendviče.
|
BUČNA JUHA
ZA 8 OSEB
2
žlici olivnega olja
2
skodelici pora; uporabimo samo dobro oprane bele dele,
narezane na 2,5 cm debele rezine
1/2 srednje
velike, grobo narezane čebule
2
srednje velika korenčka, narezana na 2,5 cm debele rezine
1
srednje veliko zeleno jabolko, olupljeno, brez pešk in
narezano na 2,5 cm velike koščke
dve
450-gramski pločevinki nezačinjenega bučnega pireja
1
vejica svežega ali 1/2 žličke posušenega timijana
1
lovorov list
2
žlički soli
1
žlička sveže mletega črnega popra oziroma po izbiri
1
žlička pimenta
1
žlička mletega cimeta
1,6
l zelenjavne juhe ali vode
60
ml zamrznjenega koncentrata pomarančnega soka, stopljenega
3
žlice nemastnega jogurta za okras
1
srednje veliko zeleno jabolko, olupljeno, brez koščic in
narezano na tanke rezine, za okras
 |
V večjem loncu za juho na srednji temperaturi segrejemo olje. Dodamo por, čebulo,
korenček, jabolko, bučni pire, timijan, lovorov list,
sol, poper, piment in cimet. Pokrijemo in kuhamo
10 minut oziroma dokler se zelenjava ne začne mehčati,
vmes pa enkrat ali dvakrat pomešamo, in če je treba,
prilagodimo temperaturo. |
 |
Primešamo juho, počakamo, da zavre, zmanjšamo ogenj na srednjo temperaturo, odkrijemo
in pustimo, da počasi vre 45 minut oziroma dokler
zelenjava ne postane mehka. Odstavimo in pustimo
15 minut, da se rahlo ohladi. Odstranimo timijanovo
vejico in lovorov list. |
 |
Juho zlijemo v mešalnik s kovinskim rezilom in mešamo, dokler ne dobimo gladke
zmesi. |
 |
Juho zlijemo nazaj v lonec in kuhamo na srednji temperaturi, dokler se juha ne
segreje in se okusi spojijo. Če je treba, jo začinimo
s soljo in poprom in primešamo koncentrat pomarančnega
soka. Če želimo, lahko dodamo zelenjavno juho, da
dobimo želeno gostoto. |
 |
Vročo juho nalijemo v krožnike in okrasimo z jogurtom in narezanimi jabolki. |
|
PRAŽEN-DUŠEN OHROVT S SEZAMOM
ZA 8 OSEB
1
žlička sezamovega olja
4
stroki sesekljanega česna
1
žlica sesekljanega svežega ingverja
2
do 3 žlice zelenjavne juhe ali vode
2
glavici ohrovta (približno 450 g), brez stebla in sesekljani
1
žlička sojine omake z nizko vsebnostjo natrija
1
žlica sezamovih semen
 |
V večji ponvi na srednje visoki temperaturi segrejemo olje. Dodamo česen in ingver
ter kuhamo 1 minuto ali dokler se ne zmehča. Medtem
večkrat pomešamo.
|
 |
Dodamo juho in ohrovt. Zmanjšamo temperaturo, pokrijemo ter kuhamo od 2 do 3
minute ali dokler ohrovt ne ovene in postane mehak.
Če je treba, preostalo tekočino odcedimo. Dodamo
sojino omako in na rahlo premešamo. Pokrijemo in
pustimo, da 20 minut do 1 uro stoji, da se okusi
prepojijo.
|
 |
Preden postrežemo, damo ohrovt na krožnik in ga potresemo s sezamovimi semeni.
Premešamo in postrežemo.
|
|
POMARANČNI KOLAČKI (MUFFINI) Z LANENIMI SEMENI IN OVSENIMI KOSMIČI
ZA 24 KOLAČKOV
1 1/2 skodelice
ovsenih kosmičev
1
skodelica večnamenske moke
1
skodelica mletih lanenih semen
1
skodelica otrobov
1
žlica pecilnega praška
1/2 žlice
soli
2
pomaranči, oprani, narezani na četrtine, brez pečk
3/4 skodelice
rjavega sladkorja
1
skodelica sirotke
120
ml repičnega olja
2
jajci
1
žlička sode
1 1/2 skodelice
rozin
V
veliki skledi zmešamo ovsene kosmiče, moko, lanena semena,
otrobe, pecilni prašek in sol. Damo na stran. V mešalniku
sesekljamo pomaranče skupaj z rjavim sladkorjem, sirotko,
oljem, jajci in sodo. Dobro zmešamo. To pomarančno zmes
dodamo suhi zmesi. Dobro mešamo, dokler ne dobimo enakomerne
zmesi. Dodamo rozine (lahko jih nadomestimo s koščki bele
čokolade). Modelčke za kolačke (muffine) napolnimo skoraj
do vrha. Pečemo od 18 do 20 minut na 210 stopinj C ali dokler se testo ne prime več na lesen zobotrebec, ki ga zapičimo v kolačke.
Kolačke pustimo v pekaču pet minut, nato pa jih lahko vzamemo
ven, da se ohladijo.
|
© ® ™ 2005, DEBORA, Ljubljana. ''Najhrana'',
''najzdravje''
in ''najhrana za najzdravje'' so zaščitene znamke Debore, Ljubljana. ©2004,
2005 DEBORA, LJUBLJANA
DEBORA, založništvo in promocija kulture, d.o.o., Lipahova ulica 23, 1000 Ljubljana.
Elektronska pošta: info@debora.si,
tel.: 01/242 99 00, 01, 04, 05, faks: 01/242
99
06.
Spletna stran www.najhrana.si in vse, kar je na
njej in v knjigi NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE, je zaščiteno po Zakonu o avtorski
pravici. Kakršnakoli objava
in razpolaganje na kakršenkoli način z deli besedila ali s celotnim besedilom
je dovoljeno edinole na podlagi pisnega dovoljenja nosilca avtorske pravice
Debore, d.o.o., Ljubljana.
|