Stročnice

NADOMESTKI: V to kategorijo najhrane so zajete vse vrste stročnic, mi pa se bomo osredotočili le na najbolj znane (fižol, leča, čičerka, stročji fižol, grah ...).

 

Stročnice vsebujejo:

 

Pika

beljakovine z nizko vsebnostjo maščob,

Stročnice

Pika

kalij,

Pika

magnezij,

Pika

fitonutriente,

Pika

prehransko vlaknino,

Pika

vitamine B,

Pika

železo,

Pika

folate.

 

Raziskave so dokazale, da nadomeščanje rdečega mesa z beljakovinami iz stročnic dobro vpliva na zdravje vsakogar in preprečuje nastanek številnih kroničnih bolezni. Več o tem v knjigi na straneh 72-76.

 

Ob misli na stročnice se marsikdo namrdne, pogosto pa jih ne uporabljajo tudi njihovi ljubitelji, in sicer zaradi vsem znanih posledic uživanja. Če imate tovrstne težave, preberite nasvete, kako jih omiliti. Več

 

Če pa še ne spadate med njihove ljubitelje, morate izvedeti o fižolu in njegovih nadomestnih živilih nekaj dejstev, ki jih bodo zagotovo uvrstila tudi na vaš seznam najhrane. Vsebujejo malo maščob, so slasten vir vitaminov, vsebujejo tudi različne beljakovine. So tudi najbolj zdrav in najcenejši vir beljakovin. Imajo moč, da znižajo holesterol, borijo se proti boleznim srca in ožilja, uravnavajo krvni sladkor, zmanjšujejo telesno težo, lajšajo zaprtje, visok krvni tlak in sladkorno bolezen tipa 2 ter zmanjšujejo tveganje za nastanek raka. Tradicionalni ugovor proti beljakovinam iz stročnic, češ, da so beljakovine z nižjo biološko vrednostjo, je nekoliko zastarel. Več

 

BELJAKOVINE Z NIZKO VSEBNOSTJO MAŠČOB

 

Večina stročnic vsebuje velike koncentracije aminokisline lizin, ki je ena izmed dveh aminokislin, bistvenih za sintezo karnitina. Slednji pa je bistvenega pomena za učinkovito nastajanje energije v mitohondriju - celični tovarni energije. Stročnice niso primerne samo za vegetarijance. Ko so bolezni, povezane z živalskimi beljakovinami (predvsem bolezni srca, nekatere vrste raka in sladkorna bolezen), vrtoglavo narasle, so potrošniki začeli priznavati pravo vrednost preprostega fižola.

Navodilo za prehranjevanje Ameriškega združenja za rak iz leta 1996 se glasi: ''Izberite stročnice namesto mesa.''

 

STROČNICE IN SRCE

 

Stročnice so izredno pomembne za zdravo srce. Z rednim uživanjem stročnic je tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja manjše. Pripomorejo pa tudi k nižjemu krvnemu tlaku in nižji ravni holesterola ter zmanjšajo verjetnost nastanka sladkorne bolezni. Več o tem v knjigi na straneh 77-79.

 

STROČNICE IN HOLESTEROL

 

Naš cilj je ohranjanje nizke ravni holesterola. To lahko dosežemo tako, da povečamo količino zaužitih stročnic in jih dnevno zaužijemo pol skodelice. V primerjavi z ovsom, ki prav tako znižuje raven holesterola, so se stročnice še bolj izkazale. Neka študija je dokazala, da se je ljudem, ki so vsak dan pojedli pol skodelice stročnic, holesterol v krvi zmanjšal približno toliko kot ljudem, ki so vsak dan pojedli eno skodelico ovsenih kosmičev.

Nasvet: Če želimo zase narediti nekaj dobrega in si znižati raven holesterola in raven trigliceridov v krvi, pojejmo na dan pol skodelice stročnic! Več o tem v knjigi na straneh 77-78. Več

  

STROČNICE IN PREHRANSKA VLAKNINA

 

Stročnice so odličen vir prehranske vlaknine, ki je živalske beljakovine ne vsebujejo. Ta vlaknina pomaga nižati raven "slabega" holesterola in dvigovati "dobrega". Več

 

STROČNICE IN FOLATI

 

Pomembno je tudi, da je ta neverjetna hrana vir folatov, ki spadajo med vitamine B. Predvsem leča vsebuje veliko folatov in prehranske vlaknine. Folati imajo pomembno vlogo pri zniževanju ravni homocisteina.

 

Z veliko količino folatov (kar 70 odstotkov celotne količine) nas oskrbi že skodelica kuhane čičerke na dan. Več

 

STROČNICE - VIR ZDRAVJA

 

Poleg folatov vsebujejo stročnice tudi zdravo količino kalija, kalcija in magnezija, kombinacijo mineralov in elektrolitov, ki jo povezujemo z zmanjšanim tveganjem za nastanek bolezni srca in ožilja in visokega krvnega tlaka. Več o tem v knjigi na strani 79.

 

STROČNICE IN KRVNI SLADKOR

 

Če ste odporni na inzulin, imate hipoglikemijo (nizko koncentracijo glukoze v krvi) ali sladkorno bolezen, vam stročnice pomagajo uravnavati sladkor v krvi, hkrati pa vas preskrbijo s stalno energijo, ki počasi izgoreva. Prehranska vlaknina v stročnicah preprečuje hitro izgorevanje krvnega sladkorja po jedi. Več

   

STROČNICE IN DEBELOST

 

Če bomo uživali stročnice, bomo hitreje postali siti kot pa debeli! Ker nas hitro nasitijo in vsebujejo malo kalorij, se z njimi ne bomo zredili. Velika količina prehranske vlaknine stročnicam omogoča, da hitro potešijo lakoto, hkrati pa ohranjajo energijo. Torej ima ta dragocena zelenjava tudi pomembno vlogo pri uravnavanju telesne teže. Več o tem v knjigi na strani 80.

 

STROČNICE IN RAK

 

Ljudje, ki uživajo stročnice, zmanjšajo tveganje za nastanek raka. Stročnice vsebujejo fitoestrogene - lignine, snovi, ki lahko zmanjšajo tveganje za nastanek raka, ki je povezan z ravnijo estrogena - predvsem raka dojk, trebušne slinavke, črevesa in prostate. Poleg njih pa se v stročnicah nahajajo tudi snovi fitati, ki zmanjšujejo možnost nastanka raka nekaterih prebavnih organov. Več o tem v knjigi na strani 80.

 

NAKUP IN KUHANJE STROČNIC

 

Četudi stročnice še niso našle poti v vašo kuhinjo ali pa po priljubljenosti - v vaše srce, vam knjiga Najhrana za najzdravje lahko pomaga tudi pri tem z navodili in nasveti za kuho in nakup ter s seznamom priljubljenih vrst fižola in drugih stročnic. Več o tem v knjigi na straneh 81-82

Več

 

© ® ™ 2005, DEBORA, Ljubljana. ''Najhrana'', ''najzdravje'' in ''najhrana za najzdravje'' so zaščitene znamke Debore, Ljubljana.
©2004, 2005 DEBORA, LJUBLJANA
DEBORA, založništvo in promocija kulture, d.o.o., Lipahova ulica 23, 1000 Ljubljana.
Elektronska pošta: info@debora.si, tel.: 01/242 99 00, 01, 04, 05, faks: 01/242 99 06.

Spletna stran www.najhrana.si in vse, kar je na njej in v knjigi NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE, je zaščiteno po Zakonu o avtorski pravici. Kakršnakoli objava in razpolaganje na kakršenkoli način z deli besedila ali s celotnim besedilom je dovoljeno edinole na podlagi pisnega dovoljenja nosilca avtorske pravice Debore, d.o.o., Ljubljana.