Da bi bila vsebina knjige Najhrana za najzdravje uporabna res za vsakogar, je prilagojena današnjemu načinu življenja. Vendar pa sprememba življenjskega stila ni preprosta. Pomagati si moramo s pojasnili in navodili, kako naj najhrana preprosto vstopi v našo kuhinjo. Tu so tudi količine hrane, ki veljajo za eno porcijo, razporejene po posameznih kategorijah hrane. Če ste se do zdaj čudili, kako je vendar mogoče pojesti toliko hrane na dan, naj povemo, da so obroki manjši, kot ste si predstavljali.
Sadje: 1 kos srednje velikega sadja, 1/2 kozarca soka, dve žlici rozin, 3 suhe slive.
Zelenjava: 1/2 skodelice kuhane in 1 skodelica surove.
Žitna zrna: 1/2 skodelice kuhanih žitaric/testenin, 1 rezina kruha.
Meso in ribe: 85 g pustega mesa - perutnine (puranjega ali piščančjega mesa) ali rib.
Vegetarijanske beljakovine: 1 jajce, 2 jajčna beljaka, 85 g tofuja, 1/2 skodelice kuhanega fižola ali leče.
Mlečni izdelki: 1/2 skodelice skute z malo ali nič mačobe, 240 ml jogurta ali mleka z malo ali nič maščobe.
Maščobe: 28 g (24) surovih mandljev, 14 orehovih jedrc, žličko olja, 3/8 avokada.
© ® ™ 2005, DEBORA, Ljubljana. ''Najhrana'',
''najzdravje''
in ''najhrana za najzdravje'' so zaąčitene znamke Debore, Ljubljana. Spletna stran www.najhrana.si in vse, kar je na
njej in v knjigi NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE, je zaąčiteno po Zakonu o avtorski
pravici. Kakrąnakoli objava
in razpolaganje na kakrąenkoli način z deli besedila ali s celotnim besedilom
je dovoljeno edinole na podlagi pisnega dovoljenja nosilca avtorske pravice
Debore, d.o.o., Ljubljana. |