''Vsakič, ko jeste, se odločate o življenju
in smrti. Ali vam to zveni grozno? Na prvi pogled tudi je.
Vendar glejte na to takole: zdaj imate priložnost - ki je pred
nekaj leti še niste imeli - da sprejmete odločitve, ki lahko vplivajo
na vašo življenjsko dobo in na vaše zdravje. Odločate se zdaj,
pri naslednjem obroku, ki bo vplival na to, kako boste preživeli
preostanek vašega življenja, ne glede na to ali ste stari 22 ali
62 let!'' (Dr, Steven G. Pratt in Kathy Matthews. NAJHRANA ZA
NAJZDRAVJE. Debora, Ljubljana, 2004).
Izbira je preprosta: zdravo prehranjevanje ali zdravila
na recept.
Vse, o čemer boste prebrali na tej strani, je podprto
z ugotovitvami znanstvenih raziskav strokovnjakov z vsega sveta.
Poskušali vas bomo tudi opozoriti na nekatere zablode
tistih, ki zavestno ali pa zaradi pomanjkanja znanja, zavajajo potrošnike.
Pričakujemo pa tudi vaše sodelovanje: Pišite nam in nam sporočajte
svoja opažanja v zvezi s hrano, ki nam jo ponujajo. Potrudili se
bomo, da bi vam odgovorili strokovno.
Nekatera živila so za naše zdravje boljša kot druga.
Na tej ugotovitvi je zasnovana tudi vsebina knjige NAJHRANA
ZA NAJZDRAVJE, Štirinajst vrst hrane, ki bodo spremenile vaše življenje.
Zakaj ravno štirinajst vrst hrane podaljšuje naše
zdravje oziroma čas, ko smo zdravi, aktivni in vitalni in mogoče
celo podaljša našo življenjsko dobo? Avtorja sta ugotovila, da teh štirinajst
vrst hrane vsebuje štirinajst za človeško zdravje najpomembnejših
hranilnih snovi. Ta hrana dokazano deluje kot preventiva in v
nekaterih primerih celo zavira nadloge staranja, vključno z boleznimi
srca in ožilja, sladkorno boleznijo tipa 2, povečanim krvnim tlakom,
nekaterimi vrstami raka in demenco.
Veliko vrst najhrane je najbrž že del naše redne
prehrane. Veliko ljudi verjetno redno uživa brokoli,
pomaranče in celo špinačo. Borovnice so priljubljena
poslastica, vendar jih večinoma uživamo le kot posladek v sezoni
borovnic. Ko boste izvedeli, kakšno moč imajo borovnice in nekatere
druge vrste jagodičevja pri spodbujanju zdravja, se boste trudili,
da jih boste jedli skoraj vsak dan. Iz zamrznjenih jagod lahko na
primer naredimo slasten napitek. Nekatera najhrana, kot so buče in puran, se
v povprečni prehrani pojavlja le občasno (v knjigi boste izvedeli,
zakaj bi jo morali jesti pogosteje). Druga najhrana, na primer soja ali jogurt, je
mogoče za vas novost. V knjigi je predstavljeno, kako jo lahko uživamo,
tudi če je nimamo najraje.Orehi so najbolj presenetljiva najhrana,
ker večina ljudi meni, da spadajo v skupino živil, ki se jim moramo
izogibati, saj redijo. Vendar pa je moč orehov osupljiva. Trudimo
se, da vsak dan pojemo nekaj oreškov in semen! Vsi vemo, kako dobrodejne
za naše zdravje so ribe. Namesto običajnih sardel, postrvi in podobnega
pa bi morali kdaj poskusiti divjega lososa. Divji losos je
za zdravje ljudi tako pomemben, da bi bilo neumno, če ga ne bi redno
uvrščali na naš jedilnik. Nekatere vrste najhrane je tako preprosto
uvrstiti na svoj jedilnik, da se splošno izboljšanje počutja lahko
začne že v času, ki ga potrebujete za to, da zavrete vodo za čaj,
ki ga lahko srkate, medtem ko to prebirate. Za drugo hrano je potrebnih
nekaj več priprav. Nekatero najhrano, na primer buče (ali njihove
nadomestke, na primer oranžne sladke paprike), moramo jesti nekajkrat
na teden. Druga živila, na primer jogurt, moramo jesti bolj pogosto,
pa čeprav v manjših količinah. Seveda je v knjigi ob opisu posameznih
živil sproti navedena priporočena količina uživanja. Nekatera najhrana,
kot so stročnice, pokriva kategorijo živil, na katera redko
pomislimo, vendar ko izvemo, kakšen vpliv na zdravje imata
na primer grah ali čičerka, bomo to hrano jedli bolj pogosto. In
ko odkrijete moč paradižnika, tudi v obliki kečapa ali paradižnikove
omake, boste od vseh vrst hitro pripravljene hrane najraje izbrali
pico. Mogoče boste presenečeni, ko boste v naših nakupovalnih nasvetih
izvedeli, da je izboljšanje vaše prehrane lahko odvisno le od tega,
da se naučite brati etikete na živilih. Velika večina na primer vsak
dan uživa kruh. Misleč, da jemo polnozrnat kruh, bi bili presenečeni,
če bi izvedeli, da to ni res. Ste vedeli, da lahko navaden sendvič
spremenimo v sendvič, ki vsebuje najhrano, že tako, da na etiketi
preverimo, ali kruh vsebuje vsaj 3 grame prehranske vlaknine?
MOČ
NAVAD
Prehranjevalne navade so med ljudmi zelo zakoreninjene.
Dokaj redno jemo isto vrsto hrane. Če želimo opustiti svoje navade,
nas mora kdo o tem prepričati, da se to izplača in da ni preveč zapleteno.
Ko boste brali o posameznih vrstah najhrane, se boste prepričali,
zakaj je dobra. Da sprememba ne bi bila pretežka, nam knjiga Najhrana
za najzdravje pomaga z nasveti in predlogi, ki nam pomagajo pri
izbiri in pripravi najhrane. |