Brokoli

''Vsakič, ko jeste, se odločate o življenju in smrti. Ali vam to zveni grozno? Na prvi pogled tudi je. Vendar glejte na to takole: zdaj imate priložnost - ki je pred nekaj leti še niste imeli - da sprejmete odločitve, ki lahko vplivajo na vašo življenjsko dobo in na vaše zdravje. Odločate se zdaj, pri naslednjem obroku, ki bo vplival na to, kako boste preživeli preostanek vašega življenja, ne glede na to ali ste stari 22 ali 62 let!'' (Dr, Steven G. Pratt in Kathy Matthews. NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE. Debora, Ljubljana, 2004).

 

Izbira je preprosta: zdravo prehranjevanje ali zdravila na recept.

 

Vse, o čemer boste prebrali na tej strani, je podprto z ugotovitvami znanstvenih raziskav strokovnjakov z vsega sveta.

Poskušali vas bomo tudi opozoriti na nekatere zablode tistih, ki zavestno ali pa zaradi pomanjkanja znanja, zavajajo potrošnike. Pričakujemo pa tudi vaše sodelovanje: Pišite nam in nam sporočajte svoja opažanja v zvezi s hrano, ki nam jo ponujajo. Potrudili se bomo, da bi vam odgovorili strokovno.

Nekatera živila so za naše zdravje boljša kot druga. Na tej ugotovitvi je zasnovana tudi vsebina knjige NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE, Štirinajst vrst hrane, ki bodo spremenile vaše življenje.

 

Zakaj ravno štirinajst vrst hrane podaljšuje naše zdravje oziroma čas, ko smo zdravi, aktivni in vitalni in mogoče celo podaljša našo življenjsko dobo? Avtorja sta ugotovila, da teh štirinajst vrst hrane vsebuje štirinajst za človeško zdravje najpomembnejših hranilnih snovi. Ta hrana dokazano deluje kot preventiva in v nekaterih primerih celo zavira nadloge staranja, vključno z boleznimi srca in ožilja, sladkorno boleznijo tipa 2, povečanim krvnim tlakom, nekaterimi vrstami raka in demenco.

 

Veliko vrst najhrane je najbrž že del naše redne prehrane. Veliko ljudi verjetno redno uživa brokoli, pomaranče in celo špinačo. Borovnice so priljubljena poslastica, vendar jih večinoma uživamo le kot posladek v sezoni borovnic. Ko boste izvedeli, kakšno moč imajo borovnice in nekatere druge vrste jagodičevja pri spodbujanju zdravja, se boste trudili, da jih boste jedli skoraj vsak dan. Iz zamrznjenih jagod lahko na primer naredimo slasten napitek. Nekatera najhrana, kot so buče in puran, se v povprečni prehrani pojavlja le občasno (v knjigi boste izvedeli, zakaj bi jo morali jesti pogosteje). Druga najhrana, na primer soja ali jogurt, je mogoče za vas novost. V knjigi je predstavljeno, kako jo lahko uživamo, tudi če je nimamo najraje.Orehi so najbolj presenetljiva najhrana, ker večina ljudi meni, da spadajo v skupino živil, ki se jim moramo izogibati, saj redijo. Vendar pa je moč orehov osupljiva. Trudimo se, da vsak dan pojemo nekaj oreškov in semen! Vsi vemo, kako dobrodejne za naše zdravje so ribe. Namesto običajnih sardel, postrvi in podobnega pa bi morali kdaj poskusiti divjega lososa. Divji losos je za zdravje ljudi tako pomemben, da bi bilo neumno, če ga ne bi redno uvrščali na naš jedilnik. Nekatere vrste najhrane je tako preprosto uvrstiti na svoj jedilnik, da se splošno izboljšanje počutja lahko začne že v času, ki ga potrebujete za to, da zavrete vodo za čaj, ki ga lahko srkate, medtem ko to prebirate. Za drugo hrano je potrebnih nekaj več priprav. Nekatero najhrano, na primer buče (ali njihove nadomestke, na primer oranžne sladke paprike), moramo jesti nekajkrat na teden. Druga živila, na primer jogurt, moramo jesti bolj pogosto, pa čeprav v manjših količinah. Seveda je v knjigi ob opisu posameznih živil sproti navedena priporočena količina uživanja. Nekatera najhrana, kot so stročnice, pokriva kategorijo živil, na katera redko pomislimo, vendar ko izvemo, kakšen vpliv na zdravje imata na primer grah ali čičerka, bomo to hrano jedli bolj pogosto. In ko odkrijete moč paradižnika, tudi v obliki kečapa ali paradižnikove omake, boste od vseh vrst hitro pripravljene hrane najraje izbrali pico. Mogoče boste presenečeni, ko boste v naših nakupovalnih nasvetih izvedeli, da je izboljšanje vaše prehrane lahko odvisno le od tega, da se naučite brati etikete na živilih. Velika večina na primer vsak dan uživa kruh. Misleč, da jemo polnozrnat kruh, bi bili presenečeni, če bi izvedeli, da to ni res. Ste vedeli, da lahko navaden sendvič spremenimo v sendvič, ki vsebuje najhrano, že tako, da na etiketi preverimo, ali kruh vsebuje vsaj 3 grame prehranske vlaknine?

 

MOČ NAVAD

 

Prehranjevalne navade so med ljudmi zelo zakoreninjene. Dokaj redno jemo isto vrsto hrane. Če želimo opustiti svoje navade, nas mora kdo o tem prepričati, da se to izplača in da ni preveč zapleteno. Ko boste brali o posameznih vrstah najhrane, se boste prepričali, zakaj je dobra. Da sprememba ne bi bila pretežka, nam knjiga Najhrana za najzdravje pomaga z nasveti in predlogi, ki nam pomagajo pri izbiri in pripravi najhrane.

 

© ® ™ 2005, DEBORA, Ljubljana. ''Najhrana'', ''najzdravje'' in ''najhrana za najzdravje'' so zaščitene znamke Debore, Ljubljana.
©2004, 2005 DEBORA, LJUBLJANA
DEBORA, založništvo in promocija kulture, d.o.o., Lipahova ulica 23, 1000 Ljubljana.
Elektronska pošta: info@debora.si, tel.: 01/242 99 00, 01, 04, 05, faks: 01/242 99 06.

Spletna stran www.najhrana.si in vse, kar je na njej in v knjigi NAJHRANA ZA NAJZDRAVJE, je zaščiteno po Zakonu o avtorski pravici. Kakršnakoli objava in razpolaganje na kakršenkoli način z deli besedila ali s celotnim besedilom je dovoljeno edinole na podlagi pisnega dovoljenja nosilca avtorske pravice Debore, d.o.o., Ljubljana.